Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 10:41

Ένταση και αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Ένταση και αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

 

Είναι φανερό πλέον ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης έχει εισέλθει τον τελευταίο καιρό σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο αποτελεί πλέον παρελθόν το ήπιο κλίμα που κατά κανόνα χαρακτήριζε τις συνεδριάσεις του -ακόμα και όταν σε κάποιες από αυτές επικρατούσαν στιγμιαίες εντάσεις.

Τότε, ωστόσο, τις όποιες εντάσεις χαρακτήριζε το στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και αποφεύγονταν μειωτικοί ή προσωπικοί χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί που αποτελούν... ψωμοτύρι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Σώματος, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου Νίκου Κοτταρίδη και του υπόλοιπου προεδρείου να διατηρηθεί το αρμόζον επίπεδο.

Ετσι, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ατμόσφαιρα άρχισε να... μυρίζει μπαρούτι ακόμα κι από την προ ημερησίας διάταξης διαδικασία, η οποία σύντομα “ξέφυγε” και από έλεγχο επί των πεπραγμένων -ή μη- της δημοτικής αρχής, εξελίχθηκε σε ανταλλαγή χαρακτηρισμών και υπονοούμενων, με συνέπεια ο πρόεδρος του Σώματος να διακόψει προσωρινά τη διαδικασία, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ...

Το πρώτο δείγμα του τι θα ακολουθούσε έδωσε η καταγγελία του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Αθανασόπουλου ότι φορτηγό του δήμου ξεφόρτωνε στουρνάρι σε χώρο ιδιώτη, προσθέτοντας ότι οι επεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία είτε δεν γίνονται, είτε γίνονται επιλεκτικά, για να καταλήξει υποστηρίζοντας -με αφορμή και σχετική καταγγελία από τον πρόεδρο του Στρεφίου- πως “συστηματικά η δημοτική αρχή αγνοεί τους προέδρους των κοινοτήτων, εν είδει πίεσης ενδεχομένως, προκειμένου να υποκύψουν σε κάποιες επιθυμίες της”.

Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης κάλεσε τον δημοτικό σύμβουλο να δηλώσει τον αριθμό του φορτηγού, την περιοχή και το όνομα του ιδιώτη στον χώρο του οποίου φέρεται ότι εναποτέθηκε το στουρνάρι, ωστόσο από τον Γ. Αθανασόπουλο δεν υπήρξε συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, ο δήμαρχος επισήμανε πως ο εν λόγω σύμβουλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι παρά το γεγονός πως “ο δήμος δεν διαθέτει χειριστές για τα μηχανήματά του με συνέπεια αυτά να παραμένουν ακίνητα”, εντούτοις “έργα αγροτικής οδοποιίας εκτελούνται σε καθημερινή βάση”. Κάλεσε δε τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας να αναρωτηθεί πώς η δημοτική αρχή υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο -“για να γίνει το έργο, κάποιος πρέπει να φέρει χρήματα στον δήμο, κι αυτός είμαι εγώ” σημείωσε ο δήμαρχος.

“ΚΩΜΩΔΙΕΣ” ΚΑΙ “ΨΕΜΑΤΑ”

Η ένταση αυξήθηκε υπέρμετρα όταν έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του Πολύλοφου -για τον οποίον ο δήμαρχος είχε υποστηρίξει, στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι μαζί με άλλους προέδρους είχαν αποπειραθεί να τον εκθέσουν ως δήμαρχο.

“Αυτό είναι ένα μεγαλειώδες ψέμα, έχετε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια σας” συνέχισε ο πρόεδρος του Πολύλοφου που απευθυνόμενος στον Γ. Τσώνη του καταλόγισε ότι “καταργήσατε τον θεσμό του προέδρου των κοινοτήτων”, καθώς και ότι “καταντήσατε το Δημοτικό Συμβούλιο σε... γραφείο παραπόνων των προέδρων”, ενώ υποστήριξε ότι ψεύδεται και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Τράκας.

Για “θλιβερή απολογία” του προέδρου του Πολύλοφου έκανε λόγο απαντώντας ο δήμαρχος, δηλώνοντας παράλληλα ότι λυπάται και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι παρών στο επίμαχο περιστατικό ήταν και ο αδελφός του εν λόγω προέδρου “ο οποίος μου ζήταγε συγγνώμη για λογαριασμό σου, ενώ εγώ δεν είπα τίποτα σε κανέναν από όσους έβριζες και απειλούσες”. Ο δήμαρχος, καταλήγοντας, παρέπεμψε τη συμπεριφορά -όπως είπε- του συγκεκριμένου προέδρου σε αυτή ήρωα γνωστής κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου, με συνέπεια τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κοτταρίδη για ψυχραιμία και εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Σώματος.

ΚΙ ΑΛΛΟ... ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ

Η “χαριστική βολή” δόθηκε, ωστόσο, στην αναφορά που ακολούθησε όταν ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος -με αφορμή την αρχική καταγγελία του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Γ. Αθανασόπουλου για το φορτηγό με το στουρνάρι- κατήγγειλε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή “είχε μεταφέρει με φορτηγά του δήμου στουρνάρι σε ιδιοκτησία της προέδρου της Βαλύρας Γεωργίας Δημητρακοπούλου. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μπορώ να το αποδείξω” υποστήριξε.

Εντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου στα λεγόμενα του αντιδημάρχου, “αίσχος, ντροπή σου, είσαι ψεύτης” δήλωσε μεταξύ άλλων φανερά εκνευρισμένη, σε σημείο που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου την κάλεσε να αποχωρήσει, πριν ο ίδιος υποχρεωθεί να διακόψει προσωρινά την συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πράγμα που επιτεύχθηκε, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι από την επανάληψη της συνεδρίασης, τα 11 θέματα της ημερήσιας διάταξης, μαζί με ορισμένα εκτός αυτής -στην πλειονότητά τους τυπικά που αφορούσαν τροποποιήσεις αποφάσεων και τεχνικής φύσεως ζητήματα- χρειάστηκαν μόλις μια ώρα για να συζητηθούν και να ψηφιστούν...

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER