Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 14:21

Αγώνας δρόμου για να σωθεί το έργο στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης

Γράφτηκε από τον

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αλλά για να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να σωθεί το έργο και να συμπληρωθεί ο φάκελος που απαιτείται για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, τονίστηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Μια έκτακτη συνεδρίαση που προκλήθηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, όπου δεν έλειψαν τα πυρά προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκαναν λόγο για σοβαρές ευθύνες που τη βαραίνουν, για φανφάρες και πανηγυρισμούς στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Κόρινθο για ένα έργο που κατατέθηκε με άδειο φάκελο και για να συμπληρωθεί χρειάζονται να γίνουν πολλά μέσα σε διάστημα μόλις 15 ημερών.

Ευθεία επίθεση στην Περιφέρεια εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικός Σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, και την κάλεσε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής πάντως δεν υπήρξε ρήξη και καταλογισμός ευθυνών στην Περιφέρεια, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να εκφράζει τον προβληματισμό του για την εξέλιξη που θα έχει το έργο, αν και όπως είπε όλοι εργάζονται πάνω σε αυτό και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να συμπληρωθεί ο φάκελος. Ωστόσο δήλωσε πως και στο δήμο το σχετικό έγγραφο που αφορούσε τις ελλείψεις του φακέλου έφτασε στις 5 Οκτωβρίου, και εδώ είναι το ερωτηματικό, γιατί δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση.

Στην συνεδρίαση παρών ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς που αποκάλυψε το σχετικό έγγραφο δίνοντάς το στη δημοσιότητα, και μάλιστα τοποθετήθηκε επί του θέματος, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος είναι να γίνει το έργο.

Πάντως η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να παρθεί καμία ουσιαστική απόφαση, πέρα από το να εκφραστεί η αγωνία όλων για το μέλλον του έργου.

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, η επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή τόνισε ότι η όλη υπόθεση ξεκινά από το Δεκέμβριο του 2017 που πάρθηκε η απόφαση για προγραμματική σύμβαση για υποβολή πρότασης σε άσχετο όμως μέτρο, καθώς αυτό αφορούσε μελέτες. Ετσι πριν λίγο καιρό ήρθε και πάλι το θέμα για υπογραφή νέας προγραμματικής και στις επίμονες ερωτήσεις γιατί ξαναέρχεται απάντηση δεν δόθηκε. Είδαμε, είπε, πανηγυρισμούς από την Περιφέρεια ότι κατατέθηκε ο φάκελος για ένταξη του έργου, αλλά λίγες ημέρες έφταναν για να αποδειχθεί ότι ήταν άδειος. Στη φιέστα του Τατούλη, είπε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η κ. Κοζομπόλη που ασχολείται με το έργο προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα που υπήρχαν. Τόνισε δε ότι το συμβούλιο αυτό δεν θέλουν να είναι ένα δικαστήριο, αλλά ούτε μπορεί κανείς με όψιμες δηλώσεις για τη γύμνια της περιφερειακής αρχής να μπει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Κκλείνοντας σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι να συμπληρωθεί ο φάκελος. Οι ευθύνες είναι πολλές και αφορούν πολλούς, προέχει όμως η ολοκλήρωση του έργου - και η απόδοση ευθυνών θα γίνει το βράδυ των εκλογών.

Από την μείζονα μειοψηφία ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι η στάση αυτή της Περιφέρειας μοιάζει σαν να μοιράζει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, όταν βγαίνει και πανηγυρίζει για ένα έργο που έχει καταθέσει με άδειο φάκελο. Απευθυνόμενος στην δημοτική αρχή, είπε: Θέλω να πιστεύω ότι δεν το κάνατε σκόπιμα, έχετε ευθύνες όμως, καθώς παρασυρθήκατε σε μια διαδικασία πανηγυρισμών. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αμέλεια. Ανάφερε δε ότι μας ενδιαφέρει το έργο να το εντάξουμε και να γίνει, και να μην είμαστε συνένοχοι στην κοροϊδία των κατοίκων του Μαράθου.

Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι στην ουσία είμαστε στο μηδέν και σχολίασε ότι δεν είναι μόνο η προχειρότητα με την οποία ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Δεκέμβριο το έργο, αλλά έγιναν παιδαριώδη και τερατώδη λάθη. Εκανε λόγο για πολιτική απάτη και πολιτικό καιροσκοπισμό από τον κ. Τατούλη, ενώ στην συνέχεια είπε πως όλα αυτά που έχουν γίνει δείχνουν πόση αξία έχουν οι δηλώσεις του κ. Τατούλη και του εξαπτέρυγού του, της κ. Νικολάκου. Αναρωτήθηκε δε αν ο δήμαρχος γνώριζε τις μεθοδεύσεις Τατούλη και γιατί σιώπησε.

Τοποθετούμενος ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι να γίνει το έργο και ο καθένας από την πλευρά του να κάνει αυτά που απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο φάκελος. Ομως με προβληματίζει, είπε, ότι μετά την αποκάλυψη των εγγράφων η Περιφέρεια δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, κανείς δεν ξέρει αν ο φάκελος προετοιμάζεται, αν έχουν κάνει τις ενέργειες που χρειάζονται, αν οι 15 ημέρες είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ακόμα, ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για το γεγονός ότι πανηγύριζε για ένα έργο που ήταν μια απλή ηλεκτρονική υποβολή και από πίσω δεν υπήρχε τίποτα, κι αν είχε όλα αυτά τα έγγραφα γιατί δεν τα κατέθεσε στην υποβολή. Οι παρατηρήσεις μαζί με αυτές που υπάρχουν στο παράρτημα ίσως δείχνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος. Ο κ. Μαντάς κάλεσε την περιφερειακή αρχή επιτέλους να αναλάβει την πρωτοβουλία και να δεσμευτεί ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και να σταματήσει να κοροϊδεύει τους ανθρώπους.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας έκανε μια αναφορά στο ενδιαφέρον όλων των δημοτικών αρχών, αναγνώρισε ότι έγινε λάθος με την προηγούμενη προγραμματική, το οποίο απέδωσε στη βιασύνη της Περιφέρειας και είπε ότι δεν έπρεπε να επαναληφθεί κι απλώς πιστοποίησε πώς λειτουργούν μερικά πράγματα. Βάλαμε τελεία εκεί, είπε, με στόχο να μπει στη σωστή διάσταση και προοπτική το έργο. Ενώ μίλησε για τρόμο που επικράτησε πριν το καλοκαίρι, ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα. Τα χρήματα υπάρχουν, είπε, για αυτό προχωρά και η αξιολόγηση. Αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ηλεκτρονική υποβολή που έγινε. Χαρακτηριστικά είπε ότι η περιβαλλοντική μελέτη έχει λήξει από το 2016 και χρειαζόταν επικαιροποίηση. Επίσης σημείωσε ότι ήδη είχε πει ότι υπάρχει έλλειμμα όσον αναφορά την αναθεώρηση ως προς το χρόνο της Αδειας Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Ακόμη εκτίμησε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχουν την έγκριση από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας για να ολοκληρωθεί η ΑΕΠΟ.

Δεν πανηγύρισα, είπε στη συνέχεια ο κ. Κατσίβελας, για την κατάθεση της πρότασης. Και ανέφερε ότι ο φάκελος έχει ελλείψεις σε έγγραφα που υπάρχουν και δεν έχουν κατατεθεί, και είναι πράγματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και κάποια να επικαιροποιηθούν. Αυτή τη στιγμή, είπε, έχω την αίσθηση ότι σχεδόν η πληρότητα των εγγράφων και των αναφορών θα καλυφθεί, αυτό που είναι μαχητό είναι η τελική έκδοση της ΑΕΠΟ που θέλει το χρόνο της. Και έκλεισε λέγοντας ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια και τιτάνιο αγώνα.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι από το Λιμενικό Ταμείο ό,τι ζητήθηκε έχει δοθεί από πάρα πολύ καιρό. Κάτι δεν πήγε καλά στην Περιφέρεια, είπε, και αναρωτήθηκε αν αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα ή αδιαφορία, καθώς υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Υπάρχουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες στην Περιφέρεια και πρέπει να αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες στην Περιφέρεια, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Μαραθούπολης Γιώργος Μίγγας επισήμανε ότι ήταν ένα έργο ξεχασμένο και ξαφνικά του δόθηκαν πολλές ελπίδες, βλέπουμε όμως πάλι να υπάρχει θέμα και πρόβλημα. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά.

Ευθύνες στην Περιφέρεια επέρριψαν στην συνέχεια και δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο, όπως ο Γιάννης Αδρακτάς που σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος από το λάθος που έκανε στην αρχή η Περιφέρεια. Υπήρξε προχειρότητα και άστοχος χειρισμός, είπε. Ο Αναστάσιος Αδρακτάς σημείωσε πως αν δεν πάνε καλά τα πράγματα η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας σημείωσε πως από το Δήμο το Δεκέμβριο του 2017 ο φάκελος δόθηκε πλήρης στην Περιφέρεια. Επισήμανε επίσης ότι αυτά που λείπουν δεν είναι λίγα, αλλά μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Στη δευτερολογία της η κ. Μαραβελή ανέφερε ότι στην προγραμματική υπάρχει μέχρι και λάθος ΑΔΑ για τη μελέτη, καθώς αυτή που έχει συμπεριληφθεί αφορά το λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπως είχε αναδείξει η «Ε». Ο δήμαρχος επισήμανε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί και ζήτησε να γίνει.

 

Κ.Μπ.