Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 09:01

Κατασχέσεις για οφειλές στο Δήμο Καλαμάτας: Ορίστηκαν δικαστικοί επιμελητές!

Κατασχέσεις για οφειλές στο Δήμο Καλαμάτας: Ορίστηκαν δικαστικοί επιμελητές!

 

Σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων σχεδιάζει να προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας για τους οφειλέτες του, ξεκινώντας απ’ αυτούς που οφείλουν μεγάλα ποσά, εκατοντάδες και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Και αυτό γιατί στο ταμείο του δήμου εξακολουθούν να υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 12.112.771,93 ευρώ.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον ορισμό δικαστικών επιμελητών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης. Ο ορισμός θα γίνει με εκδήλωση ενδιαφέροντος των δικαστικών επιμελητών, μέσω του συλλόγου τους.

Ο αντιδήμαρχος - αρμόδιος για τα οικονομικά Δημήτρης Μπούχαλης ενημέρωσε ότι “θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα ποσά, από εκατοντάδες και δεκάδες χιλιάδες ευρώ και θα συνεχίσουμε και προς τα κάτω”. Εξήγησε πως “η κυριότερη ευθύνη για την είσπραξη των οφειλών ανήκει στην Οικονομική Υπηρεσία, στους υπαλλήλους”, ενώ ανέφερε με ικανοποίηση ότι “ο Δήμος Καλαμάτας έχει πετύχει να είναι παγιωμένο το συνολικό νούμερο των οφειλών, δεν δημιουργούμε νέες οφειλές”. Στις ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας απάντησε πως “δεν μπορούμε να βγάλουμε πρόγραμμα πλειστηριασμού για μικρά ποσά, 1.000 και 2.000 ευρώ, δεν συμφέρει οικονομικά”.

Ο αντιδήμαρχος - πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι “είναι διαχρονικά όλες οι οφειλές” και διευκρίνισε πως “το ταμείο μας το ζήτησε και μετά τους τραπεζικούς λογαριασμούς προχωράμε στην ακίνητη περιουσία”. Ενημέρωσε, επίσης, ότι οι οφειλές σε δήμους δεν μπαίνουν στο νόμο Κατσέλη και κάλεσε τους οφειλέτες να έρθουν στο δήμο να δουν τι ρύθμιση μπορούν να κάνουν.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα συγγενικού του προσώπου που σχετίζεται με τις προσκυρώσεις - απαλλοτριώσεις από τη διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου, ανέφερε ότι οι μεγαλοοφειλέτες είναι από τη Βασ. Γεωργίου. Παρατήρησε ότι “αυτοί οι άνθρωποι ζητούν να δώσουν την περιουσία τους στο δήμο, για να γλιτώσουν από την οφειλή, αλλά δεν γίνεται” και υποστήριξε πως “αυτό δεν λύνεται με κατασχέσεις”.

Ο Δ. Μπούχαλης αποδέχθηκε ότι “είναι γνωστό και υπαρκτό το πρόβλημα με τις προσκυρώσεις - απαλλοτριώσεις” και παρατήρησε πως “είχαμε ζητήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν έχει νομοθετηθεί”.

Ο Θαν. Ηλιόπουλος συμφώνησε πως “υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις μεγάλων δρόμων” και εξήγησε: “Υπάρχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για τους υπαλλήλους αν δεν διεκδικήσουν τα χρήματα που οφείλονται. Είναι θέματα γενικού νομοθετικού πλαισίου, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να θεσπίσει νόμους”.

Για τη Βασ. Γεωργίου είπε ότι η ρύθμιση με τις 180 δόσεις (για 15 χρόνια) έβγαζε μηνιαία δόση 1.200 ευρώ σε συνταξιούχο με σύνταξη 600 ευρώ, παρότι είχαν διαγραφεί πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επεσήμανε πως “πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση” κι ενημέρωσε ότι για τη Βασ. Γεωργίου υπάρχει οφειλή 300.000 ευρώ.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας το 2016 και το 2017 είχε ξεκινήσει προσπάθεια  για να μαζέψει χρήματα από χρόνιους οφειλέτες του, από 20.000 ευρώ και πάνω, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Στις 15 Νοεμβρίου 2017 ο αντιδήμαρχος Θαν. Ηλιόπουλος είχε ενημερώσει ότι “ο δήμος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 2.957,42 ευρώ(!), ενώ η προσπάθεια αφορούσε 287 οφειλέτες, πρόσωπα και εταιρείες, για συνολικές οφειλές 10.970.914 ευρώ”. Είχε παραδεχθεί πως “βρήκαμε άδειους λογαριασμούς” και είχε επισημάνει ότι από τους 287 αυτούς οφειλέτες, στους οποίους ο δήμος έστειλε ειδοποιητήρια, μόνο 13 προσήλθαν για ρύθμιση και 2 μεγαλοοφειλέτες.

Γ.Σ.