Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 14:45

Ενταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας (βίντεο)

Ενταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας (βίντεο)

 

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, με συνεχείς διακοπές και εντάσεις πέρα από κάθε προηγούμενο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιάννης Καλκαβούρας χάνοντας τον έλεγχο της συνεδρίασης σε αρκετά σημεία διέκοψε πολλές φορές και τελικά πέρασαν περίπου 7 ώρες μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. Τέτοια συνεδρίαση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο και η εικόνα του είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους, αφού δεν ήταν μόνο η ένταση και οι διακοπές αλλά και η αίσθηση αποδιοργάνωσης και διάλυσης που υπήρχε.

Η μεγάλη κόντρα δημιουργήθηκε ανάμεσα σε συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ ΟΤΑ και άλλων συνδικαλιστικών σωματείων με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, για το θέμα της μετακίνησης της υπαλλήλου Ζωής Πετροπούλου από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου στα ΚΕΠ. Οι συνδικαλιστές εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου για τη μετακίνησή της κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος της, επειδή αντιτάχθηκε στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Μάλιστα το μέλος της Εκτελεστικής της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης κατήγγειλε μετά την πρώτη διακοπή της συνεδρίασης ότι απειλήθηκε από το δήμαρχο ότι θα προσαχθεί στην Αστυνομία για παρακώλυση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το αστείο και συνάμα τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι επί μακρόν και με μεγάλη ένταση υπήρχε κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τον πρόεδρο του Σώματος αν θα συζητηθεί το θέμα πέρα από την τοποθέτηση της ΑΔΕΔΥ και του δημάρχου. Αφού τέθηκε σε ψηφοφορία και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης) να μην συζητηθεί, τελικά όχι μόνο συζητήθηκε αλλά μονοπώλησε και όλη τη συνεδρίαση με τις ερωτήσεις που έγιναν από τις αντιπολιτεύσεις και το ψήφισμα που κατατέθηκε από την πλευρά τους.

Η συνεδρίαση μύριζε από την αρχή μπαρούτι, όταν δεν προτάθηκε πρώτο για συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα αλλά αυτό του Κυπαρισσιακού. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση συνδικαλιστών με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Σώματος, στην οποία ενεπλάκησαν και δημότες που ήταν στην αίθουσα για το ζήτημα του Κυπαρισσιακού. Κάπου εκεί ήρθε και η πρώτη διακοπή της συνεδρίασης πριν καλά – καλά ξεκινήσει, αφού τα πνεύματα είχαν οξυνθεί και στην αίθουσα επικρατούσε χάος.

Αφού συνεχίστηκε μετά από λίγη ώρα και συζητήθηκε το θέμα του Κυπαρισσιακού για περισσότερο από μία ώρα, ο λόγος δόθηκε στον κ. Καλομοίρη, ο οποίος ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του δημάρχου για τη μετακίνηση της κ. Πετροπούλου και της ΕΔΕ που γίνεται εις βάρος της, κάνοντας λόγο για άδικη και αυθαίρετη δίωξη. “Διώκεται γιατί προσπάθησε να κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας, επειδή αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, επειδή άρχισε να ερευνά την εναπόθεση απορριμμάτων σε μη νόμιμους χώρους” είπε. Και τόνισε ότι με την ΕΔΕ επιδιώκεται ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση τόσο της ίδιας όσο και των άλλων εργαζομένων. Ανέφερε επίσης ότι έχει κληθεί σε απολογία χωρίς να έχει γνώση των καταγγελιών που την βαρύνουν.

Απαντώντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος της και όφειλε να τις διερευνήσει. “Την ΕΔΕ άνθρωποι που δεν έχουν ενοχές δεν την φοβόνται” είπε, για να συμπληρώσει ότι η παρουσία της στην υπηρεσία είχε φέρει αποδιοργάνωση και για να μην υπάρχουν και μένουν σκιές πρέπει να διερευνώνται.

Ακολούθησε νέα διακοπή της συνεδρίασης, καθώς ο πρόεδρος μετά τις παραπάνω τοποθετήσεις θέλησε να προχωρήσει στα υπόλοιπα θέματα, με τους συνδικαλιστές να ζητούν να μπει το θέμα για συζήτηση, όπως και οι παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων. Με τα πολλά μπήκε για δύο φορές το θέμα στην ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μην συζητηθεί, όμως στην διαδικασία των ερωτήσεων και τοποθετήσεων των επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων το θέμα τέθηκε εκ νέου με νέο γύρο αντιπαραθέσεων, εντάσεων και διακοπών.

Στις τοποθετήσεις τους, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία της δίωξης και να επανέλθει η υπάλληλος στη θέση της και κατέθεσε σχετικό ψήφισμα καλώντας το Συμβούλιο να το εγκρίνει.  Το ίδιο ζήτησε και η επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή συνδέοντας τη μετακίνηση της υπαλλήλου με την ΕΔΕ, όταν η προϊσταμένη άρχισε να ερευνά την εναπόθεση σκουπιδιών στο φράγμα των Φιλιατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στήθηκε μια ΕΔΕ σε βάρος της προϊσταμένης, ενώ μίλησε για πολιτικές και ποινικές ευθύνες που υπάρχουν για τη δημοτική αρχή.

Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της ζήτησε και ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Σαράντος Κουκούμης τονίζοντας ότι ο δήμαρχος έπρεπε να είχε δώσει το “εντέλλεσθε” για το πού θα πάνε τα σκουπίδια και να πάρει την πολιτική ευθύνη.

Μέσα σε κλίμα έντασης ζητήθηκε από τον συνήγορο της κ. Πετροπούλου δικηγόρο Θανάση Πετρόπουλο το κείμενο του ψηφίσματος, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου να αρνείται να το δώσει αρχικά, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν.

Τελικά μετά από κάποιες διακοπές της συνεδρίασης, ακόμη και αφού οι συνδικαλιστές αποχώρησαν σημειώνοντας όμως ότι το θέμα για αυτούς δεν κλείνει εδώ και καταγγέλλοντας το δήμαρχο για πρακτικές διώξεων εναντίον εργαζομένων που έκανε και στην 6η ΥΠΕ, το ψήφισμα μπήκε σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Παρόντες ήταν μόλις 11 σύμβουλοι, από τους οποίους 4 το υπερψήφισαν και 7 από τη συμπολίτευση το καταψήφισαν.

Στην αίθουσα αναρτήθηκε επίσης και ένα πανό που ανέγραφε «Στοπ στη δίωξη της Ζωής Πετροπούλου. Ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι σας», ενώ ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ της.

Κ.Μπ.