Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 08:59

Αιχμές Νίκα κατά Τατούλη για καθυστερήσεις και απαλλοτριώσεις για την διαχείριση απορριμμάτων (βίντεο)

Αιχμές Νίκα κατά Τατούλη για καθυστερήσεις και απαλλοτριώσεις για την διαχείριση απορριμμάτων (βίντεο)

 

 

Εποχικό προσωπικό με 2μηνες συμβάσεις πρέπει να προσλάβει και πάλι ο Δήμος Καλαμάτας στην Υπηρεσία Καθαριότητας, με παράταση της κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην μείνει ο δήμος με σκουπίδια στους δρόμους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκύψει από την καθυστέρηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, συζητείται στην αποψινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου. Αναγνώρισε ότι χωρίς νέα απόφαση ο δήμος θα είναι τα Χριστούγεννα χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά παρατήρησε πως “θα πολεμήσουμε για να είναι καθαρός ο δήμος”. Εξήγησε ότι η παράταση της έκτακτης ανάγκης βοηθάει στην πρόσληψη προσωπικού. Ξεκαθάρισε πως η Μαραθόλακκα, όπου ο Δήμος Καλαμάτας κάνει προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ενταγμένη στο ΠεΣΔΑ και γι’ αυτή η χώρα μας δεν πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι πρέπει να τελειώσει η ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων που απασχολεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και 30 χρόνια. Αφήνοντας αιχμές κατά της περιφερειακής αρχής εξέφρασε τον προβληματισμό του που δεν υπάρχουν τα αναγκαία στρέμματα για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας και ότι για να αποκτηθούν κινούνται οι διαδικασίες της επίταξης και της απαλλοτρίωσης. Ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, ώστε στην επόμενη περιφερειακή περίοδο να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά ζητήματα, αλλά εκτίμησε ότι η λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2020.

Στην εισήγηση για το αποψινό Συμβούλιο ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί: “1) Να φροντίσουν για την έγκαιρη έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού 3Κ/2019 του ΑΣΕΠ, πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου, είτε, εάν το προηγούμενο δεν είναι εφικτό, 2) να γνωρίσουν στον δήμο μας, έγκαιρα, βάσει ποιων διατάξεων θα μπορέσουμε να καλύψουμε, προσωρινά, τις ανάγκες της υπηρεσίας μας μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος. Διαφορετικά ο δήμος μας κινδυνεύει να βρεθεί με τα δημοτικά απορρίμματα στους δρόμους, ακόμα και τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων - νέου έτους”. Αναφέρεται, ακόμα, ότι “δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πρόοδος ή απάντηση στις επισημάνσεις μας και επειδή η πιθανότερη εξέλιξη είναι να μην έχουμε έγκαιρα λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, πρέπει να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας, όπως αυτό προβλέπεται στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, δηλαδή 25 εργατών καθαριότητας, 13 οδηγών και 6 χειριστών μηχανημάτων, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, σύμφωνη με τις προσφορότερες διατάξεις, όπως θα προκύψουν από τις εξελίξεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προβλεφθούν. Εξυπακούεται ότι χρήση της απόφασης αυτής δεν θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει διαφορετική κεντρική ρύθμιση”.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι “σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προκήρυξης 10 θέσεων (6 εργατών, 3 οδηγών και 1 χειριστή) μέσω ΑΣΕΠ με 8μηνες συμβάσεις, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της σχετικής διακήρυξης από το ΑΣΕΠ. Η κάλυψη των θέσεων αυτών δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας”.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=vvAQRr6AII4}