Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 15:40

Νίκας κατά κυβερνητικών πρακτικών: “Εξαγγέλλουν και ξεκινούν έργα χωρίς λεφτά”

Νίκας κατά κυβερνητικών πρακτικών: “Εξαγγέλλουν και ξεκινούν έργα χωρίς λεφτά”

 

Μήνυμα στην κυβέρνηση λόγω προεκλογικής περιόδου (“μέχρι να έρθει η περίοδος των εκλογών ας προσέξουμε, γιατί όλα αυτά θα βγουν στον αέρα”) έστειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, για εξαγγελίες και υλοποίηση έργων με χρήματα που δεν υπάρχουν.

Ο κ. Νίκας έκανε λόγο για έργα που κατασκευάζονται και σταματούν γιατί δεν πληρώνονται, αναφερόμενος κυρίως στο πρώτο αντιπλημμυρικό έργο στην παλιά εθνική οδό από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο που έχει σταματήσει, γιατί δεν έχει πληρωθεί. Μάλιστα, επεσήμανε ότι είχε επικοινωνήσει και έλαβε υποσχέσεις για χρηματοδότηση, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Ολα αυτά, ενώ πριν από λίγες μέρες ο δήμαρχος είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδε και αντίπαλό του στις περιφερειακές εκλογές, για τη βοήθειά του στην υλοποίηση σημαντικών έργων του δήμου.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι ερευνά τις Αναπτυξιακές Εταιρείες για τα έργα που κάνουν, και αν έχουν τους αναγκαίους πόρους.

Ειδικότερα, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι:

«Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, κάποια έργα που χρηματοδοτούνται εκτός του Δήμου Καλαμάτας δεν έχουν χρήματα για να ολοκληρωθούν. Δημοπρατούμε έργα, υπάρχει δέσμευση ότι υπάρχουν τα χρήματα, και δεν υπάρχουν. Με τα ίδια χρήματα χρηματοδοτείται πληθώρα έργων. Δηλαδή βάζουν ένα κατοστάρικο για έργο 500.000 ευρώ. Δημοπρατείται το έργο, ξεκινάει, ο εργολάβος είναι στον αέρα, ό,τι χρήματα έχει τα ξοδεύει και το έργο το σταματάει. Σε πολύ λίγο καιρό, αν δεν έρθουν γρήγορα οι χρηματοδοτήσεις και για αντιπλημμυρικά έργα, δημόσια θα πω περί ποίων έργων πρόκειται και ποιος είναι ο αρμόδιος για τη χρηματοδότησή τους. Δεν μπορούμε να παίζουμε ούτε με τον κόσμο ούτε με τους εργολήπτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ή έχουν πτωχεύσει ή είναι σε κατάσταση πτώχευσης. Εγώ δεν είμαι με το μέρος κανενός. Είμαι με την άποψη ότι όταν θέλεις να κάνεις ένα έργο, όπως κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, έχεις τα χρήματα πρώτα απ’ όλα και το ολοκληρώνεις το έργο αυτό. Και αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν ευθύνεται ο εργολάβος, τον κηρύσσεις έκπτωτο. Οχι για έργα μισού εκατ. ευρώ να βάζουμε ένα κατοστάρικο και να λέμε "περίμενε και ξόδεψε από τα δικά σου για να το τελειώσεις".

Υπάρχουν στοιχεία για όλα αυτά που λέω, κι επειδή μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και μπορεί να δημοπρατούμε εκατοντάδες έργα χωρίς να υπάρχουν χρήματα, μέχρι να έρθει η περίοδος των εκλογών ας προσέξουμε, γιατί όλα αυτά θα βγουν στον αέρα».

Απαντώντας μας σε ερώτησή μας αν αναφέρεται σε έργα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση ή η Περιφέρεια, διευκρίνισε ότι «αναφέρομαι κυρίως στα έργα που χρηματοδοτούνται από πλευράς της κυβέρνησης. Εκφράζω την υποψία δημόσια ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των έργων που εξαγγέλλονται. Γι’ αυτό κάποια έργα σταματούν. Γίνονται δηλώσεις για διακοπή εργασιών. Εχω επικοινωνήσει, έλαβα υποσχέσεις για χρηματοδότηση, οι οποίες δεν τηρήθηκαν».

Για τα έργα της Περιφέρειας παρατήρησε πως «δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα, γιατί ένας μεγάλος αριθμός έργων χρηματοδοτούνται από Αναπτυξιακές Εταιρείες, για τις οποίες δεν έχουμε εύκολα πρόσβαση, διότι δεν έχουν υποχρέωση ανακοίνωσης στη "Διαύγεια". Δεν πρέπει να τα δούμε; Εχουμε μηχανισμούς και ψάχνουμε αυτές τις Αναπτυξιακές για τα έργα που κάνουν και αν έχουν τους αναγκαίους πόρους».

Γ.Σ.