Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 09:09

Δήμος Καλαμάτας: Δημοπρατούνται οι πρώτες αναπλάσεις της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον

 

 

Οι αναπλάσεις των οδών Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία και Αναγνωσταρά στο εμπορικό και Ιστορικό Κέντρο της πόλης, πρόκειται να είναι τα δύο πρώτα έργα του Δήμου Καλαμάτας που θα ενταχθούν οριστικά στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα πάρουν το δρόμο της δημοπράτησης και της υλοποίησης.

Τα έργα αυτά είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς έχουν και τις εγκρίσεις των μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πιο πίσω βρίσκονται, λόγω εκκρεμοτήτων εγκρίσεων, οι αναπλάσεις στην πλατεία Υπαπαντής και στην οδό Ναυαρίνου, από Φαρών μέχρι Ακρίτα. Για το έργο στην Υπαπαντή αναμένεται η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και γι’ αυτό της Ναυαρίνου εκκρεμεί η υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (κάτι σαν περιβαλλοντική απαλλαγή) από την υπεύθυνη υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Λόγω της μελετητικής τους ωριμότητας από το Δήμο Καλαμάτας έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι φάκελοι για τις αναπλάσεις στην Πλαστήρα, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ και στην Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Ο δήμος πιέζει για να έρθουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εγκρίσεις και για τα άλλα δύο έργα, ώστε να κατατεθούν και γι’ αυτά οι φάκελοι στην Περιφέρεια. Το έργο της Υπαπαντής είναι προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ και της Ναυαρίνου 650.000 ευρώ.

Πάντως, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας στη δημοπράτηση και την υλοποίηση των έργων, στην καλύτερη περίπτωση τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο τέλος του 2019 και θα είναι από τα πρώτα που θα πραγματοποιήσει η νέα δημοτική αρχή.

Γ.Σ.