Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 09:19

Σύμβαση για την επισκευή κτηρίων Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Σύμβαση για την επισκευή κτηρίων Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας

Τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την επισκευή - συντήρηση των κτηρίων του Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, υπέγραψε χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης, παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του κεντρικού λιμενάρχη Αντώνη Δουμάνη.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας επεσήμανε ότι θα υπάρξει αισθητική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης με την ανακατασκευή αυτών των δύο σπουδαίων κτηρίων, και τόνισε πως και από τη νέα του θέση θα συνεχίσει να προσπαθεί, ώστε το κτήριο των λιμενεργατών να στεγάσει το Λιμεναρχείο και οι λιμενεργάτες να έχουν πολλαπλάσιο χώρο απ’ αυτόν που χρειάζονται. Μάλιστα, δήλωσε με παράπονο ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είχε τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας και πως ο κ. Κουρουμπλής έκανε πίσω.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας με έκπτωση 51,27%. Τα 180.000 ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και οι 70.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης είπε ότι “ήταν μια επίπονη διαδικασία για να φθάσουμε μέχρι την ολοκλήρωση των εγκρίσεων και των μελετών” ενώ έκανε λόγο για “τεράστια προσπάθεια, για να ικανοποιηθεί αίτημα χρόνων των στελεχών του Λιμεναρχείου”. Ενημέρωσε ότι οι παρεμβάσεις με στόχο τη διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας του Λιμεναρχείου αφορούν τη στέγη, επιχρίσματα – ελαιοχρωματισμούς, συντήρηση σκάλας, παρεμβάσεις στο χώρο υγιεινής και στα παράθυρα”.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας, τονίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων, είπε ότι “το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανταποκρίνεται με αυτό το έργο στην υποχρέωση της ευθύνης των υποδομών του Λιμεναρχείου και της αξιοπρεπούς στέγασης του Λιμεναρχείου, με το χώρο που θα του παραδώσει εδώ δίπλα, όπου στεγαζόταν το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.

Επεσήμανε ότι “η προσπάθεια για να πάρουμε το χώρο, ο οποίος πλεονάζει και στεγάζονται σήμερα οι λιμενεργάτες, χώρος κατασκευασμένος από το Ελληνικό Δημόσιο και τον Ελληνα φορολογούμενο, δεν θα σταματήσει, δεν γίνεται να σταματήσε. Και από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω να προσπαθώ”.

Ευχαρίστησε το λιμενάρχη για τη συνεργασία, λέγοντάς του ότι “βοηθάτε στην ευταξία στο λιμάνι, η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη, είμαστε πάντα με το νόμο”.

Στην ερώτησή μας αν η στέγαση υπηρεσιών του Λιμεναρχείου στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο ισόγειο, θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, ο κ. Νίκας απάντησε ότι “αυτό συνδέεται με την προσπάθεια να πάρουμε το χώρο που πλεονάζει εκεί που στεγάζονται σήμερα οι λιμενεργάτες. Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος χώρος , είναι κατασκευασμένος από το Ελληνικό Δημόσιο. Ας αφήσουμε τις φωνές, τις κραυγές και τα πανό. Εμένα μου αρέσουν και τα πανό, φωτογραφήθηκα και κάτω απ’ αυτά, δεν κάνω πίσω με τέτοια πράγματα. Εκείνο που προέχει είναι το δημόσιο συμφέρον - και το δημόσιο συμφέρον υπηρετούμε. Και προφανώς δε θέλουμε να διώξουμε τους λιμενεργάτες. Οι λιμενεργάτες θα έχουν πολλαπλάσιο χώρο απ’ αυτόν που έχουν ανάγκη. Πηγαίνετε να το δείτε πώς καταρρέει”.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ εξέφρασε παράπονα για τη μη συμπαράσταση του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, λέγοντας: “Περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου είναι, όπως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου είναι και το Εργατικό Κέντρο. Εγώ θυμάμαι που το εγκαινιάσαμε με τη Σοφία Καλαντζάκου, ανακατακευασμένο με πόρους του ΕΣΠΑ. Να συνεργαστούμε ως κοινωνία. Γιατί αν δε στεγάζεται σε καλές συνθήκες το Λιμεναρχείο μας, οι επιπτώσεις σε βάρος τίνος είναι; Σε βάρος της πόλης και του λαού. Αν κατορθώσουμε και πάρουμε το χώρο που απαιτείται (για τον οποίο εγώ προσπαθώ μια 3ετία και έχω ακούσει τα πάνδεινα, και δεν είχα δυστυχώς συμπαράσταση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - έκανε πίσω ο κ. Κουρουμπλής τότε, όταν φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο), πιστεύω ότι θα πετύχουμε αυτό που πρέπει. Οχι να διώξουμε τους λιμενεργάτες, να πάρουν διπλάσιο χώρο απ’ αυτόν που έχουν ανάγκη, και ο υπόλοιπος χώρος να δοθεί για τη στέγαση μιας υπηρεσίας. Αν γίνει αυτό, μπορεί να ξανακουβεντιάσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο την αξιοποίηση του κτηρίου όπου ήταν το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος”.

Ο κεντρικός λιμενάρχης, αντιπλοίαρχος Αντώνης Δουμάνης, απηύθυνε θερμό “ευχαριστώ” στο δήμαρχο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, για τα χρήματα που δόθηκαν για την επισκευή, και κυρίως για τον παραπάνω χώρο που χρειάζεται για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου.

Ευχαρίστησε, επίσης, και τις υπηρεσίες του δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, “για την υπεράνθρωπη προσπάθεια να προλάβουμε τους χρόνους, που ήταν στενοί”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER