Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 17:42

Δεν είναι δασική η ανατολική όχθη του Νέδοντα

Δεν είναι δασική η ανατολική όχθη του Νέδοντα

Οριστικά και αμετάκλητα “μη δασικό” χαρακτηρίζει το Δασαρχείο Καλαμάτας τμήμα της ανατολικής όχθης του Νέδοντα, παρά την οδό Σπάρτης, επειδή -όπως καταλήγει το πρόσφατο έγγραφό του προς τον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας- “στην εν λόγω έκταση υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ και χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων του δήμου”.

Το εν λόγω έγγραφο αποτελεί απάντηση της εν λόγω υπηρεσίας σε αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, από τον περασμένο Απρίλιο, να του χορηγηθεί πιστοποιητικό “περί της συνδρομής του οριστικού και αμετάκλητου χαρακτηρισμού έκτασης”, με βάση προηγούμενη ανάλογη απόφαση του Δασαρχείου, πέρυσι τον Οκτώβριο.

Στο σκεπτικό του, μεταξύ άλλων, το Δασαρχείο επισημαίνει ότι η αναφερόμενη έκταση -συνολικού εμβαδού 34.389,91 τ.μ.- “βρίσκεται σε περιοχή για την οποία δεν έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης (...), με συνέπεια για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους, δασικής ή μη, να εξακολουθεί να έχει εφαρμογή η διαδικασία της προσωρινής επίλυσης αμφισβητήσεων”.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι για άλλο τμήμα της δυτικής όχθης του Νέδοντα, εμβαδού 21.502 τ.μ, έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις από το Δασαρχείο.

Αναλυτικά, το πιστοποιητικό που χορήγησε στον Δήμο Καλαμάτας η εν λόγω υπηρεσία σημειώνει:

Η έκταση συνολικού εμβαδού 34.783,46 τ.μ [Τμήματα (01) εμβαδού 34.389,91 τ.μ και μέρος του (02) εμβαδού 393,55 τ.μ με στοιχεία κορυφών 46,47,48, .... 72,73,46] που βρίσκεται στην θέση «Οδός Σπάρτης» περιοχής Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, Δήμου Καλαμάτας, Π.Ε. Μεσσηνίας με την αρ. 229891/22-10-2018 Πράξη Χαρακτηρισμού, χαρακτηρίστηκε οριστικά και αμετάκλητα «ως μη δασικού χαρακτήρα» κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 6 του Ν.998/79 και μη υπαγόμενη στις δ/ξεις της Δασικής Νομοθεσίας, διότι στην εν λόγω έκταση υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ και χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου”.

Σημειώνεται, ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο καταλήγοντας ότι “η παρούσα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον χαρακτήρα της ανωτέρω έκτασης και δεν αναφέρεται στα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου ή των ιδιωτών επ’ αυτής”.