Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 15:48

Ψήφισμα Μάκαρη για κατάργηση απλής αναλογικής

Γράφτηκε από την

 

Ψήφισμα κατά της κατάργησης της απλής αναλογικής και του “Κλεισθένη” κατέθεσε προχθές, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης.

Σε αυτό διαμαρτύρεται “έντονα για την αυθαίρετη κατάργηση ενός νόμου που δεν πρόλαβε ούτε καν να εφαρμοστεί” και κάνει λόγο για “πλήρη κατάργηση της φιλοσοφίας της συναίνεσης και συνεργασίας που θα έπρεπε να διαπνέει την διοίκηση των ΟΤΑ”.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν μόνον ο ίδιος και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος και Κώστας Γεωργακίλας. Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος και Τάσος Νιάρχος (της “Λαϊκής Συσπείρωσης”) και το καταψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται:

«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση και με πρόσχημα την υποτιθέμενη ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γινόμαστε μάρτυρες αλλοίωσης έως πλήρους κατάργησης της φιλοσοφίας της συναίνεσης και συνεργασίας που θα έπρεπε να διαπνέει την διοίκηση των ΟΤΑ

Επί της ουσίας:

1. Πραξικοπηματικά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον κύριες αρμοδιότητες του για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων θα μεταβιβάζονται στην οικονομική επιτροπή του Δήμου.

2. Στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας καθώς και στα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται δημαρχιακή πλειοψηφία δυσανάλογη της βούλησης των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

3. Φαλκιδεύεται η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που προέβλεπε ο “Κλεισθένης” και μετατρέπεται σε σύμπραξη χωρίς δυνατότητα ανάκλησης με περιορισμό της αυτοτέλειας των παρατάξεων.

4. Στα Κοινοτικά Συμβούλια και τον πρόεδρο επιφυλάσσεται καθαρά διακοσμητικός ρόλος, σε αντίθεση με τον “Κλεισθένη” που προέβλεπε αποκεντρωμένη διαχείριση βασικών έργων τοπικής κλίμακας.

Συνεπώς, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αυθαίρετη κατάργηση ενός νόμου που δεν πρόλαβε ούτε καν να εφαρμοστεί και θεωρούμε ότι οι νέες διατάξεις στην διοίκηση των δήμων αποτελούν ευθεία ανάμιξη στην τοπική αυτοδιοίκηση που αλλοιώνει την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές».