Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 08:40

Εξαιτίας της περικοπής των χρηματοδοτήσεων: Σε δύσκολη θέση ο Δήμος Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Οριακή είναι η οικονομική κατάσταση που βιώνει ο Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος εξηγεί ότι η κύρια αιτία δεν είναι άλλη παρά η μειωμένη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την Πολιτεία, μέσω των ΚΑΠ.
«Αν συνεχιστεί η συνεχής περικοπή των ΚΑΠ, ο δήμος δεν θα τα βγάλει πέρα, όσα τραπεζοκαθίσματα και αν "σηκώσει"» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, λέγοντας ότι οι ΚΑΠ του περασμένου Ιουλίου δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ακόμα και αν αποστερηθεί ο δήμος τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο οι μισθοί των υπαλλήλων θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά.
Ο Π. Νίκας έκανε λόγο για εφιαλτικό σκηνικό που διαγράφεται για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση από οικονομικής πλευράς, γνωστοποιώντας ότι περί τους 50 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα έχουν πτωχεύσει.
Οι τρόποι αντίδρασης θα αναζητηθούν, είπε ο δήμαρχος, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου με μοναδικό θέμα «Τα οικονομικά των δήμων».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του -όπως και των υπόλοιπων δημάρχων- στην επαπειλούμενη κατάργηση όλων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των λοιπών φορέων των ΟΤΑ:
«Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει αιτία πολέμου» δήλωσε ο Π. Νίκας, που αναφερόμενος στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας εκτίμησε ότι στην κατηγορία αυτή υπάγονται η «Φάρις», ο «Διοκλής» και η ΚΑΚ. Πρόσθεσε ωστόσο, καταλήγοντας ότι οι δήμαρχοι είναι διατεθειμένοι να αποστερηθούν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να παραμείνουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους.
Β.Γ.Μ.