Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 11:50

"Ηξεις αφίξεις" Νίκα για το Παλιοροβούνι

Γράφτηκε από την
"Ηξεις αφίξεις" Νίκα για το Παλιοροβούνι

Απορία εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για την αντίδραση που εκδηλώθηκε από το Δήμο Οιχαλίας -και πρωτοβάθμιους αιρετούς στον συγκεκριμένο ΟΤΑ της Μεσσηνίας- ως προς την ενδεχόμενη χωροθέτηση στο Παλιοροβούνι της δεύτερης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό μας.
«Εγώ δεν είπα ποτέ "Παλιοροβούνι"» συνέχισε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι όλες οι αναφορές του περιλαμβάνουν το σύνολο των περιοχών της Μεσσηνίας για τις οποίες υφίστανται μελέτες ή προμελέτες.
«Δεν επιθυμώ να έχω αντεγκλήσεις με κανέναν, απορώ γιατί με "δείχνουν" στο Δήμο Οιχαλίας, όπου κι εκεί πάντως υπάρχουν χωματερές, στις οποίες κατά καιρούς εκδηλώνονται πυρκαγιές» τόνισε ο Π. Νίκας, διευκρινίζοντας ότι η τελική επιλογή θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες με βάση τα στοιχεία των μελετών που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς «και έχουν πληρωθεί από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, η πρότασή του προς την Εκτελεστική Επιτροπή του περιφερειακού ΦοΔΣΑ για το νομό μας θα βασιστεί σε όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα -στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας- με δημάρχους και αντιδημάρχους των υπόλοιπων δήμων του νομού μας.
Στην εν λόγω συνάντηση, είπε ο δήμαρχος, καταγράφηκαν οι χώροι στη Μεσσηνία για τους οποίους υφίστανται μελέτες -και αυτοί είναι, είπε, η Μαραθόλακκα, το Παλιοροβούνι, το Βαλτί και ένας ή δύο ακόμα. Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας, τα σχετικά στοιχεία -της Μεσσηνίας και των υπόλοιπων νομών- θα υποβληθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οι ειδικοί επιστήμονες θα κληθούν να επιλέξουν, αξιολογώντας τις μελέτες και τεκμηριώνοντας την επιλογή με επιστημονική μεθοδολογία.
Επιπλέον, ο Π. Νίκας είπε ότι θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ να χωροθετηθεί η μία από τις δύο μονάδες -με κέντρο διαλογής, κομποστοποιητή και δεματοποιητή αδρανών- στην Πύλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των 20.000 δεμάτων σύμμεικτων σκουπιδιών που έχουν σωρευθεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση οι μονάδες διαχείρισης που προτείνονται δεν αποτελούν ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για μία κοινή μονάδα διαχείρισης στα όρια των νομών Αργολίδας και Κορινθίας -για τα απορρίμματα και των δύο- όπως βεβαίως και μία ακόμα μονάδα στο Κρανίδι, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα με τα σωρωμένα σκουπιδοδέμετα.
Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας, διαφαίνονται δύο μονάδες διαχείρισης στην Αρκαδία -στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης η μία και του Αστρους η δεύτερη- ενώ για τη Λακωνία δήλωσε ότι υπήρξε εκφρασμένη πρόθεση από το Δήμο Ευρώτα να εγκατασταθεί εκεί η μονάδα για την προσωρινή διαχείριση.
Σύμφωνα με τον Π. Νίκα δε, από τον ίδιο δήμο του γειτονικού νομού εκφράστηκε επίσης η πρόθεση -κι αφού εξασφαλιστούν βεβαίως τα ανταποδοτικά οφέλη- να λειτουργήσει αργότερα στην περιοχή του και η κεντρική μονάδα που σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER