Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 11:02

Ελένη Τσέλιου αντιδήμαρχος Μεσσήνης: Πλέγμα προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Γράφτηκε από τον

«Η οικονομική συγκυρία επιτάσσει ενισχυμένη κοινωνική πολιτική. Στόχος μας είναι -και το έχουμε καταφέρει ως ένα βαθμό- να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο δήμο μας».
Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Ε» η Ελένη Τσέλιου, αντιδήμαρχος Μεσσήνης, αρμόδια στους τομείς Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Πολιτισμού.
Παράλληλα, η αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι στη δημοτική αρχή «επιδιώκουμε πολιτισμό και παιδεία, όχι ταμπέλες και τίτλους», αναφερόμενη στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης, το οποίο -όπως τονίζει- ανήκει στη Μεσσήνη και πρέπει «να αποτελεί ζωντανό οργανισμό της κοινωνίας».


1. Είσαστε η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στη Μεσσήνη. Αισθάνεστε ότι έχετε να αποδείξετε κάτι;
«Ως αντιδήμαρχος, προσπαθώ να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της θέσης μου, με πολλές ώρες εργασίας και προσπάθεια να συμβάλω στην επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν. Ως γυναίκα, οφείλω να ομολογήσω ότι έχοντας τη θέση αντιδημάρχου δεν μου επιτρέπεται να είμαι λιγότερο μητέρα, σύζυγος και επαγγελματίας δικηγόρος. Η θέση της πρώτης γυναίκας αντιδημάρχου είναι τίτλος που με τιμά και ευχαριστώ το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο που με επέλεξε, αλλά και τον κόσμο που με εξέλεξε».

2. Η δημοτική αρχή ανέλαβε να υλοποιήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, όχι υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Ποια είναι η γνώμη σας;
«Ο ''Καλλικράτης'' είναι μια δεδομένη πραγματικότητα και εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες του μεγέθους και της έκτασής της».

3. Τα αντικείμενα που έχετε αναλάβει, όπως η κοινωνική πολιτική, είναι δύσκολα, καθώς η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί ''ανοίγματα''. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας μέχρι τώρα;
«Η οικονομική συγκυρία επιτάσσει ενισχυμένη κοινωνική πολιτική, την  οποία έχουμε εμπλουτίσει με δράσεις όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρόγραμμα ''Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής'', που και φέτος υλοποιείται στους παιδικούς σταθμούς μας. Στόχος μας είναι -και το έχουμε καταφέρει ως ένα βαθμό- να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι δράσεις μας με το Γραφείο Ισότητας, την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, τη Συμβουλευτική Εργασία και άλλα, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο,τι διατίθεται προς όφελος των πολιτών μας και κυρίως απόρων και ανέργων εμείς το εξαντλούμε».

4. Ανάλογος βαθμός δυσκολίας ισχύει και για την αρμοδιότητα του πολιτισμού -χρειάζονται πιστώσεις, κάτι που είναι ''πολυτέλεια'' σήμερα στην πατρίδα μας. Πώς αντεπεξέρχεστε;
«Ο πολιτισμός είμαστε εμείς, τα μνημεία μας, οι παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας, η ιστορία μας. Αυτά αναδεικνύουμε με εκδηλώσεις χαμηλού ή και μηδενικού κόστους. Απτό παράδειγμα είναι το Καρναβάλι της Μεσσήνης, του οποίου τον προϋπολογισμό μειώσαμε σχεδόν τέσσερις φορές κάτω, σε σχέση με το παρελθόν».

5. Αρκεί μόνο ο εθελοντισμός και το φιλότιμο για να προχωρήσουν τα πράγματα;
«Οχι δεν αρκεί, αλλά αυτές οι ιδιότητες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό».

6. Σύμφωνα με τον ''Καλλικράτη'' οι δήμοι αναλαμβάνουν τα προγράμματα ''διά βίου μάθησης''. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, στα στενά οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν;
«Τα προγράμματα διά βίου μάθησης και η χρηματοδότησή τους είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το άσχημο με τους δήμους είναι ότι αναλαμβάνουν διαρκώς νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους».

7. Νιώθετε να υπάρχουν δράσεις τις οποίες, εκ των πραγμάτων έστω, στερούνται οι περιφερειακοί τέως δήμοι σε σχέση με τη Μεσσήνη;
«Είμαι αντιδήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Οι δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων του δήμου προέρχονται από όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου και στηρίζουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των κοινοτήτων. Η δημοτική αρχή λειτουργεί επί ίσοις όροις».

8. Πολύς λόγος έχει γίνει για το Φιλοσοφικό Κέντρο. Με λίγα λόγια, ποια είναι η σημερινή κατάσταση;
«Το Φιλοσοφικό Κέντρο ανήκει στην Μεσσήνη και όλοι μας επιθυμούμε να αποτελεί ζωντανό οργανισμό της κοινωνίας. Εμείς επιδιώκουμε πολιτισμό και παιδεία και όχι ταμπέλες και τίτλους».

9. Σοβαρά ζητήματα και αδιέξοδα έχουν προκύψει με τη μεταφορά των μαθητών. Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί ή έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι τεράστιος σε έκταση;
«Η μεταφορά μαθητών είναι πρόβλημα όλων των δήμων, που οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους και όχι σε αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το νομοθετικό πλαίσιο και τα οικονομικά κόστη δεν τα ορίζει ο δήμος. Ηδη από πέρυσι, ως Δήμος Μεσσήνης -και εγώ προσωπικά- τονίσαμε ότι είμαστε κατ’ εξοχήν αγροτικός δήμος με τις ιδιαιτερότητες αυτού και εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς, ιδιαίτερα των μικρών μαθητών».

10. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης έχει εκδώσει ψηφίσματα σχετικά με την αύξηση της παραβατικότητας. Τι μπορεί να γίνει στη Μεσσήνη;
«Η παραβατικότητα είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα το οποίο ως δήμος έχουμε λάβει υπόψη μας και έχουμε ήδη προβεί στην συγκρότηση τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας. Επίσης, συνδράμουμε τις αρμόδιες αρχές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

11. Μία από τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Μεσσήνης είναι οι τσιγγάνοι, ένα ζήτημα σύνθετο και δύσκολο. Τι διαπιστώνετε ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του δήμου;
«Είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που προσεγγίζουμε ήδη με ευαισθησία. Ωστόσο, όπως όλοι μας, και οι αθίγγανοι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις».

12. Εχει ο δήμος δράσεις για να βοηθήσει δημότες που ενδεχομένως αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
«Με πρωτοβουλία του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου εργαστήκαμε και ήδη από τον Απρίλη του 2012 λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Κάθε δημότης μας, που αποδεδειγμένα βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, μπορεί να υποβάλει αίτηση και να εξυπηρετηθεί.
Επίσης, συμμετέχουμε για πρώτη φορά από το 2011 ως δήμος, στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", ώστε με την παροχή παιδικής φροντίδας να βοηθάμε περισσότερες οικογένειες. Επιπλέον, έχουμε ενισχύσει υφιστάμενες κοινωνικές δομές, όπως το ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", το Χιώτειο κληροδότημα, κ.λπ.».

13. Αισθάνεστε αδικημένη, ως Νησιώτισσα, βλέποντας σταδιακά, τα δύο τελευταία χρόνια, να μετακινούνται στην Καλαμάτα διάφορες από τις υπηρεσίες που βρίσκονταν στη Μεσσήνη;
«Ο υπερσυγκεντρωτισμός αναμφισβήτητα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η Μεσσήνη είναι έδρα ενός τεράστιου δήμου και οι δημότες του πρέπει να εξυπηρετούνται εντός των ορίων του δήμου τους».

14. Υπάρχει στροφή των νέων ανθρώπων προς την πόλη τους ή οι δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης στη Μεσσήνη εμφανίζονται περιορισμένες;
«Η επιστροφή καθενός μας στον τόπο του εμπνέει ασφάλεια. Οσον αφορά στην επαγγελματική ασφάλεια, είναι θέμα σωστής επιλογής και βεβαίως υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον. Ολοι μαζί πρέπει να στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τελικά ανάπτυξη του τόπου μας».

15. Υπάρχουν χώροι στη Μεσσήνη για τους νέους, όπου μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά;
«Υπάρχουν αρκετοί χώροι άθλησης (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κ.λπ.) και σε αυτούς συγκαταλέγεται και το γήπεδο του Αγίου Νικολάου, που πρόσφατα δόθηκε σε χρήση. Από φέτος επίσης λειτουργεί και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Επίσης, υπάρχουν και πολιτισμικές υποδομές, όπως η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης με μαθήματα μουσικής, το Μουσείο Χαρακτικής Κατσουλίδη με καλλιτεχνικά σεμινάρια. Συγχρόνως στη Μεσσήνη πραγματοποιούνται μαθήματα σκακιού, ποδηλατικοί περίπατοι, μαθήματα μουσικής και χορού».

16. Είναι τα κόμματα ή οι άνθρωποι αυτοί που διαμορφώνουν τις καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες;
«Ολα ξεκινάνε από ανθρώπους και καταλήγουν σε ανθρώπους. Τελικά είναι θέμα ανθρώπου».

17. Θα λέγατε ότι διαφέρει μια γυναικεία ματιά στην αυτοδιοίκηση;
«Η ματιά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο».

18. Εχετε πρόβλημα να διαφωνήσετε με επιλογές της δημοτικής αρχής που εκτιμάτε ότι δεν βοηθούν την πόλη;
«Οι επιλογές μας είναι συνέπεια συζήτησης και ελεύθερης έκφρασης απόψεων. Το αποτέλεσμα είναι η συνισταμένη τους».

19. Ποια διεκδίκηση θεωρείτε κορυφαία για τη Μεσσήνη;
«Την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας»

20. Διαπιστώνετε ότι η ενασχόλησή σας με τα κοινά, τελικά αξίζει τον κόπο;
«Η ενασχόληση με τα κοινά, ιδιαίτερα στους καλλικρατικούς δήμους, πρέπει να αφορά σε ανθρώπους που έχουν διάθεση για δουλειά. Η δουλειά όμως αυτή πρέπει να αναγνωρίζεται, για δικαίωση και ηθική ικανοποίηση. Οταν υπάρχει αναγνώριση της προσφοράς, τότε ναι, αξίζει τον κόπο».


H Eλένη Τσέλιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσήνη, κόρη του Λύσανδρου Τσέλιου και της Αννας Γρηγοροπούλου. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Μεσσήνης και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πλέον είναι παρ’ εφέταις δικηγόρος Καλαμάτας, με δικηγορικό γραφείο στη Μεσσήνη.
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης, αντιπρόεδρος του νομικού προσώπου “Αρχαία Μεσσήνη”, της Φιλαρμονικής και των σχολικών επιτροπών του δήμου, μέλος του Δ.Σ. στο Ιδρυμα Κατσουλίδη και στην ΚΕΑΔΗΜ και υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μεσσήνης, με εθελοντική δράση με ιδιαίτερη ευαισθησία στο ρόλο της γυναίκας και σε ζητήματα παιδικής προστασίας.
Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Μουρούφα και μητέρα δύο αγοριών, 7 και 8 ετών.