Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 17:14

Μάκαρης για κληροδότημα Παναγιώταρου

Γράφτηκε από την
Μάκαρης για κληροδότημα Παναγιώταρου

 

Αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Μεσσηνία αποτελεί το κληροδότημα Παναγιώταρου, σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη “Ανοικτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης Μανώλη Μάκαρη αναφέρει:

Το κληροδότημα Παναγιώταρου, στην Τ.Κ. Μικρής Μαντίνειας, αποτελεί μια εξαιρετική, αναπτυξιακή ευκαιρία, πρωτίστως για τους κατοίκους της περιοχής και γενικότερα του Δήμου Καλαμάτας. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το κληροδότημα με χαρακτηριστική προχειρότητα, ακολουθώντας μια fast track διαδικασία και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ως όφειλε, άλλωστε, αναλόγως της σπουδαιότητας του εν λόγω κληροδοτήματος.

Το κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα κτηρίων που βρίσκονται σε ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πηγές που σχηματίζουν λίμνη και ποτάμι που εκβάλλει στην παραλία, με αρκετές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης, πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα: Η μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου σε μουσείο επεξεργασίας ελιάς – ελαιολάδου με την παλιά χρήση υδροκίνησης, όπως αρχικά λειτούργησε, αξιοποιώντας και τον παρακείμενο ελαιώνα που εντάσσεται στο κληροδότημα, παράλληλα με την ανακήρυξη περιβαλλοντικού πάρκου και πεζοπορικής διαδρομής. Αντίστοιχες δράσεις έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Δημητσάνα Αρκαδίας με το Μουσείο Υδροκίνησης και στο Δήμο Σπάρτης με το Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα, στο έτερο κτήριο του κληροδοτήματος, που χρησίμευσε στο παρελθόν ως οίκος ευγηρίας, πράγματι δύναται να λειτουργήσει ως σύγχρονος ξενώνας και σημείο προσέλκυσης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου”.

 

 


NEWSLETTER