Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 09:51

Νέο πρόβλημα στην ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

 

Ανατροπή για την επιλογή αναδόχου είχαμε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για το έργο ανάπλασης του δικτύου οδών και πεζοδρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (οδοί Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κ.λπ. και αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου), προϋπολογισμού 644.000 ευρώ.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα διαφαινόταν ότι το έργο πάει για το δεύτερο μειοδότη, χθες η Επιτροπή αποφάσισε: Την ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας “για αναβολή της λήψης απόφασης και την επαναφορά του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (δηλαδή χθες), προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να εκφράσει την άποψή της για την αιτιολόγηση και αν το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σωστά, όπως προβλέπεται στη μελέτη, με τόσο μεγάλη έκπτωση”. Και ανέδειξε ανάδοχο τον προσωρινό μειοδότη, την εταιρεία PPS Square, με έκπτωση 63,15%.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή είχε παραστεί εκπρόσωπος της προσωρινής μειοδότριας, όπως είχε ζητηθεί, για να αιτιολογήσει τη μεγάλη έκπτωση που προσέφερε για την υλοποίηση του έργου. Είχε πει ότι η προσφορά είναι αρκετά οριακή και πολύ μικρό το κέρδος, μόλις 2.253,74 ευρώ και πως οφείλεται σε δικό τους λάθος, σε λάθος εκτίμηση υπαλλήλου. Και είχε διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να ασκήσει προσφυγή ή ένσταση σε περίπτωση που απορριφθεί η προσφορά του.

Οπως επισημάνθηκε, η Τεχνική Υπηρεσία τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει με στιβαρότητα το έργο, για να γίνει ποιοτικά όπως πρέπει.

Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής - αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και το νόμο 4412 αρμόδια να εκφράσει άποψη για την αιτιολόγηση είναι η επιτροπή διαγωνισμού και όχι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης υποστήριξε ότι “για το δήμο δεν είναι ασυνήθιστα χαμηλά τέτοιες εκπτώσεις” και ανέφερε τα έργα ανάπλασης σε Ηρώων και Αύρας, που έγινε με έκπτωση 59,34% και στα Ουζάκια (από Ξενοφώντος έως Πλάτωνος), που έγινε με 61%. Είπε, ακόμα ότι “το όφελος του δήμου αν συνεχιστεί ο διαγωνισμός είναι 124.356,40 ευρώ” και πρόσθεσε πως “δεν υπάρχει πιστοποίηση υλικών για την ποιότητά τους. Δεν ξέρουμε αν το κέρδος του εργολάβου είναι μόνο το οικονομικό, 2.253,74 ευρώ. Και θα είμαστε ανακόλουθοι με προηγούμενη απόφαση”, εννοώντας την επιλογή προσωρινού μειοδότη για την ολοκλήρωση και τον φωτισμό ποδοσφαιρικών γηπέδων στο Ασπρόχωμα (Απόλλωνα και δημοτικό), προϋπολογισμού 470.000 ευρώ, με έκπτωση 43,81%.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης, για πολλά χρόνια διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου που είχε προτείνει να ζητηθεί αιτιολόγηση για τη μεγάλη έκπτωση, παρατήρησε: “Υπάρχει κανονισμός για ποιότητα υλικών και εργασιών. Ποτέ δεν με απασχόλησε το κέρδος των εργολάβων, το ζήτημα είναι να κάνουν τη δουλειά. Αρκεί να γίνει το έργο χωρίς να ταλαιπωρηθεί η πόλη. Είναι χαμηλή η προσφορά και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Φάνηκε ότι ο εργολάβος δεν έχει δικά του μέσα και προσωπικό”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι “εγώ στέκομαι στις τιμές της εργασίας που έδωσε ο προσωρινός μειοδότης. Η πλακόστρωση στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας έγινε με 3 και 3,5 ευρώ κι εδώ ο προσωρινός μειοδότης έχει κοστολογήσει την ίδια εργασία με 1,30 ευρώ”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης είπε ότι “υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν ψίθυροι, καθώς είναι 20% διαφορά ο επόμενος μειοδότης” και προέτρεψε “με στιβαρότητα η Τεχνική Υπηρεσία να αντιμετωπίσει το έργο”.

Ο κ. Μπασακίδης, πάντως, δεν παρέλειψε να εκφράσει “αγωνία για την υλοποίηση του έργου”.

Την ανάκληση της απόφασης της περασμένης εβδομάδας και την ανάδειξη αναδόχου υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και ο Β. Τζαμουράνης και καταψήφισε ο σύμβουλος Γιάννης Ζαφειρόπουλος από την παράταξη “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ λευκό ψήφισε ο Β. Κοσμόπουλος.

Γ.Σ.