Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 10:29

Στο Δήμο Καλαμάτας η πρώην Καρδιολογική Κλινική. Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την
Στο Δήμο Καλαμάτας η πρώην Καρδιολογική Κλινική. Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να παραχωρήσει στο Δήμο Καλαμάτας το κτήριο της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής και να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την κατασκευή αστικού κέντρου υγείας στο Ανατολικό Κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας

Συγκεκριμένα για την πρώην Καρδιολογική Κλινική ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε στη Βουλή: "Σπεύδω να συμφωνήσω μαζί σας ότι και το άλλο κτήριο, το Κ12, όπως αναφέρεται στην Τεχνική Υπηρεσία ή αλλιώς η παλαιά Καρδιολογική Κλινική, πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο σύνολο των κτηρίων και να εγκατασταθούν εκεί τάχιστα οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας. Και είναι ευπρόσδεκτη από το υπουργείο Υγείας η παραχώρηση του άλλου κτηρίου το οποίο είναι της ιδιοκτησίας του δήμου, για να εγκαταστήσουμε αστικό κέντρο υγείας για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ούτως ώστε, όπως σωστά επισημάνατε, να μην καταφεύγουν όλοι στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. 

Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τις διαδικασίες των ανταλλαγών των επιστολών και όλων των διαδικαστικών μέσων και νομικών δεσμεύσεων, ούτως ώστε να μπορέσει ο Δήμος Καλαμάτας να υλοποιήσει τα έργα τα οποία απαιτούνται και στο άλλο κτήριο. Εν συνεχεία, εμείς θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, η οποία έχει αναλάβει μια πρώτη μέριμνα για να εξασφαλιστούν πόροι για την κατασκευή του αστικού κέντρου υγείας, διότι σε προγενέστερη συμφωνία η οποία υπήρξε και διαδικασίες οι οποίες επακολούθησαν, δυστυχώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγκρίνει τη δαπάνη για την κατασκευή του αστικού κέντρου υγείας και εναπομένει αυτό να ενταχθεί ως έργο στις δυνατότητες τις οποίες έχει το περιφερειακό μας πρόγραμμα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και ο κύριος περιφερειάρχης, αλλά και όλοι εμείς με τις προσπάθειές μας θα πάρουμε και αυτήν την απόφαση, ούτως ώστε να λύσουμε και τα δύο προβλήματα, δηλαδή και το κέντρο αστικού τύπου και βεβαίως την παραχώρηση της παλαιάς Καρδιολογικής Κλινικής στο Δήμο Καλαμάτας".

Για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας ο κ. Λυκουρέντζος είπε: "Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για τη συνένωση κλινικών και τμημάτων, αξιολογείται ο υγειονομικός χάρτης κάθε νομού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νοσοκομειακές μονάδες θα κλείσουν με την λογική ότι θα εγκαταλειφθεί μία περιοχή, χωρίς να υπάρχει νοσοκομειακή φροντίδα. Και το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα αξιολογηθούν και αξιολογούνται ως προς τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν. 

Οπως όμως δήλωσα και στο παρελθόν στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας -και σας ευχαριστώ που επανέρχεστε για να δώσουμε μία απάντηση σε αυτά τα δημοσιεύματα που επαναλαμβάνονται- δεν θα διακοπεί η λειτουργία. Είναι συγκεκριμένη η τοποθέτηση, απόλυτη, κατηγορηματική και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Αλλο θέμα είναι να αξιολογήσουμε τις υπηρεσίες του, να δούμε πού χρειάζεται να ενδυναμώσουμε κλινικές και τμήματα στο εσωτερικό του υγειονομικού χάρτη του νομού και άλλο να ακούγονται αυτές οι τοποθετήσεις. Σας βεβαιώνω λοιπόν με μία φράση, ότι κάθε τι το οποίο είναι δυνατόν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην εκλογική σας περιφέρεια στο Νομό Μεσσηνίας στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, θα γίνει πράξη από εμάς". 

 

 


NEWSLETTER