Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 09:19

Μετέωροι σύμβουλοι για το φιάσκο του 5G

Γράφτηκε από τον
Μετέωροι σύμβουλοι για το φιάσκο του 5G

 

Το κείμενο του αιτήματος της διακοπής του 5G που κατατέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προδίδει όσους εκ των 17 συμβούλων όλων των παρατάξεων το υπέγραψαν και εκ των υστέρων ισχυρίζονται ότι η ψήφος τους έχει σχέση μόνο με τη σχετική σύμβαση.

Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός

 

Παράλληλα εκτεθειμένοι βρίσκονται και όσοι «γαλάζιοι» σύμβουλοι το ψήφισαν, μετά την κυβερνητική ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση ορίων και ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις στα δίκτυα 5G.

Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με την οποία ζητείται η διακοπή της σύμβασης για το δίκτυο 5G, εξέφρασε η κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην καθησυχαστική κυβερνητική ανακοίνωση τονίζεται ότι το 2018 η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν διαπίστωσε καμία υπέρβαση των ορίων έκθεσης σε ακτινοβολία και ότι "οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών". Η ανακοίνωση του υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι "η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G" αφήνοντας έκθετους κυρίως όσους "γαλάζιους" δημοτικούς  συμβούλους πατούν σε δύο βάρκες ψηφίζοντας τη διακοπή των δοκιμών του δικτύου, ενώ δηλώνουν πως στηρίζουν το κυβερνητικό έργο.

Την ίδια ώρα και ενώ το θέμα με δυσκολία κρατιέται εντός των ελληνικών συνόρων, εντύπωση προκαλεί η στάση των δημοτικών παρατάξεων αναφορικά με τη θεωρία... στείρωσης των Καλαματιανών. Οι παρατάξεις όχι μόνο δεν καταγγέλλουν το αντιεπιστημονικό παραλήρημα, αλλά κάνουν ότι αγνοούν και την ύπαρξη της επιστολής, αν και αποσπάσματά της διαβάστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο συγγραφέας της επιστολής δρ. Θεόδωρος Μέτσης και οι θεωρίες του δεν είναι άγνωστες όμως στους δημοτικούς συμβούλους, καθώς στις 2 Αυγούστου ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στην Καλαμάτα κατά του δικτύου 5G. Στην εκδήλωση  παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" Μανώλης Μάκαρης και η οικολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο κ. Μάκαρης και άλλοι 16 σύμβουλοι είχαν υπογράψει το αίτημα συζήτησης του θέματος της διακοπής του 5G στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και μετά το θόρυβο που ξέσπασε, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το αίτημα αφορούσε μόνο το έλλειμμα αντισταθμιστικών οφελών, στο κείμενο αναγράφεται επί λέξει: "Δεδομένης της εκτεταμένης πλέον αντίδρασης των δημοτών της Καλαμάτας και της ηχηρής αντίθεσής τους στην πιλοτική αυτή εφαρμογή 5G τεχνολογίας στην πόλη τους, προκειμένου να διακοπεί το εν λόγω πρόγραμμα και της κατόπιν τούτων υποχρέωσης ημών ως δημοτικών συμβούλων να σεβόμαστε τις ανησυχίες και να προασπίζουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας, με γνώμονα πάντα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και με βάση την αρχή της νομιμότητας της διοίκησης”. Ουσιαστικά λοιπόν οι 17 σύμβουλοι θέτουν και θέμα διακοπής του 5G λόγω των αντιδράσεων των δημοτών. Το αίτημα είχαν υπογράψει οι σύμβουλοι Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Μπάκας, Βασίλης Κανάκης, Δημήτρης Φαββατάς, Γιάννης Χριστόπουλος, Στάθης Σταματόπουλος, Μαρία Οικονομάκου, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Ελένη Γκλεγκλέ, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Μαρία Αγγελή, Χρήστος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Τάσος Νιάρχος και Μιχάλης  Αντωνόπουλος.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία σχολιάζεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη διακοπή των δοκιμών του δικτύου 5G, έχει ως εξής:

"Ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

• Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, «το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…)». Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους.

• Τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνεται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

• Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

• Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα".


NEWSLETTER