Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 08:29

750.000 ευρώ οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Δήμο Καλαμάτας

750.000 ευρώ οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Δήμο Καλαμάτας

 

Στα 750.000 ευρώ υπολογίζεται το κόστος των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές σε χωριά κυρίως της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών, από τις πλημμύρες της 20ής Νοεμβρίου.

Αυτό εκτιμάται στο πρακτικό καταγραφής των ζημιών σε υποδομές, από την αρμόδια επιτροπή των μηχανικών του Δήμου Καλαμάτας, που πραγματοποίησε αυτοψία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δ. Μαστραγγελόπουλο. Σύμφωνα με το πρακτικό, η Δ.Ε. Αρφαρών είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο.

Οι βλάβες που διαπιστώθηκαν, είναι: Στο αγροτικό δίκτυο σε συνολικό μήκος 30 περίπου χιλιομέτρων που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση στις αγροτικές καλλιέργειες. Στη θεμελίωση (υποσκαφή βάθρων) δύο γεφυρών στο δρόμο που συνδέει τ’ Αρφαρά και τη Βρομόβρυση. Στην ασφάλτινη τελική επιφάνεια του οδοστρώματος στο Σταματινού σε μήκος 1.100 μέτρων περίπου. Στην ασφάλτινη τελική επιφάνεια του οδοστρώματος σε τμήμα του δρόμου που οδηγεί στη Βελανιδιά σε μήκος 1.700 μέτρων περίπου. Αποξήλωση του οδοστρώματος σε τμήμα του δρόμου μέσα στη Βρομόβρυση. Στον Αγιο Φλώρο η κυκλοφορία του εθνικού δρόμου διεκόπη κατά τη διάρκεια του φαινομένου στο σημείο συμβολής του με το δρόμο προς Αγιο Χαράλαμπο, που είχε μετατραπεί σε χείμαρρο. Τμήμα του δρόμου προς Αγιο Χαράλαμπο μήκους 500 περίπου μέτρων υπέστη εκτεταμένες βλάβες.

Ακόμα, στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας διαπιστώθηκαν: Βλάβες στο αγροτικό δίκτυο σε συνολικό μήκος 5 περίπου χιλιομέτρων που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση στις αγροτικές καλλιέργειες. Υποχώρηση του πρανούς σε τμήμα του κεντρικού δρόμου προς Κάτω Αμφεια, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, στο Αριοχώρι διαπιστώθηκε η ανάγκη ανακατασκευής δύο τεχνικών έργων απορροής ομβρίων (εγκάρσιοι οχετοί) στις θέσεις “Μαζιά” και “Νεκροταφείο προς Ράχες”.