Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 08:11

Διαδημοτικός σύνδεσμος Καλαμάτας - Μεσσήνης για τα αδέσποτα ζώα

Γράφτηκε από τον
Διαδημοτικός σύνδεσμος Καλαμάτας - Μεσσήνης για τα αδέσποτα ζώα

 

Τη δημιουργία διαδημοτικού συνδέσμου με το Δήμο Καλαμάτας για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με ισχυρή πλειοψηφία, το βράδυ της Τετάρτης.

Κι ενέκρινε την υποβολή πρότασης διαδημοτικής συνεργασίας στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” για τη δημιουργία του καταφυγίου αυτού.

Ο μόνος που καταψήφισε τις προτάσεις ήταν ο τέως δήμαρχος - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Τσώνης, αντίθετα με τα μέλη της παράταξής του που τις υπερψήφισαν.

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι αρχικά για τον σύνδεσμο προβλέπεται επιχορήγηση 5.000 ευρώ από το Δήμο Μεσσήνης και 15.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας και στη συνέχεια 25% επιχορήγηση από το δήμο και 75% από το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εξήγησε ότι “σκοπός μας είναι να υποβάλουμε πρόταση στο Φιλόδημο”, εκτίμησε πως “έχουμε ελπίδες να το πετύχουμε, θα βάλει μια τάξη στο πρόβλημα με τα αδέσποτα που διογκώνεται” και πληροφόρησε ότι οι δύο δήμαρχοι θα κάνουν τις ενέργειες για να υποβληθεί η πρόταση. Διευκρίνισε ότι “η χωροθέτηση του καταφυγίου θα γίνει μετά από διαγωνισμό, θα είναι κτηνοτροφικός χώρος” και πιθανολόγησε πως “θα είναι πιο εύκολο να γίνει στο Δήμο Μεσσήνης”.

Στην πρώτη αντίδραση του Γ. Τσώνη, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα γίνει στο Δήμο Μεσσήνης.

Αντιδρώντας ο κ. Τσώνης είπε “με γεια σας και χαρά σας. Φέρτε εδώ ό,τι δεν θέλει η Καλαμάτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξω αυτή την προσπάθεια, δεν αποδέχομαι άλλη επιβάρυνση”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (της παράταξης Τσώνη) Νίκος Κοτταρίδης παρατήρησε ότι είναι “σε θετική κατεύθυνση να λυθεί το πρόβλημα, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας”. Και δήλωσε πως θα ψηφίσει θετικά για τη δημιουργία του συνδέσμου και για την πρόταση στο “Φιλόδημο”, ενώ για το χώρο ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται τώρα και όταν έρθει η ώρα θα έχει πρόταση για χώρο στη μέση (μεταξύ των δύο δήμων).

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι “εμείς και όχι ο Δήμος Καλαμάτας έχουμε τον κύριο όγκο αδέσποτων ζώων” και ανέφερε πως είναι μεγάλο το λειτουργικό κόστος του καταφυγίου.

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι “εμείς δεν θέλουμε να είμαστε θεατές στο πρόβλημα, αλλά να το λύσουμε”, ζήτησε “να μην δημιουργούμε δαίμονες ότι όλα γίνονται σε βάρος της Μεσσήνης” και ξεκαθάρισε πως “με την Καλαμάτα έχουμε άριστες σχέσεις, έχουμε κοινά σχέδια”.

Ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι το καταφύγιο θα είναι κτηνιατρείο, όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί και οι στειρώσεις και τα σκυλιά θα επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, ενώ θα έχει και 50 στάσεις - κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία των επικίνδυνων σκυλιών.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. (από την παράταξη Τσώνη) Παναγιώτης Κανελλόπουλος έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα με αδέσποτα γαϊδούρια και άλογα. Ανέφερε ότι “κινδυνεύει ο κόσμος να σκοτωθεί απ’ αυτά τα ζώα που αφύλαχτα κυκλοφορούν στο δρόμο”, λέγοντας πως και αυτά είναι υποχρέωση του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Τ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι “δεν είναι υποχρέωση του δήμου”, πως “αυτά είναι ανεπιτήρητα και όχι αδέσποτα” και ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες θα απευθύνονται στο σύνδεσμο για τα αδέσποτα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER