Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 22:40

Νέα κόντρα για τα οικονομικά της ΚΕΑΔΗΜ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

 

Το ζήτημα της επιχορήγησης και του διαχειριστικού ελέγχου της ΚΕΑΔΗΜ από ορκωτούς λογιστές κυριάρχησε στη συζήτηση και την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Μεσσήνης για το 2020, στο Δημοτικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ.

Και ήταν το ζήτημα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας - τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη με τη δημοτική αρχή.

Εκείνο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο τέως δήμαρχος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της παράταξής του τον υπερψήφισαν (η διαφοροποίηση και το άδειασμα του τέως δημάρχου από την παράταξή του σημειώθηκε σε δύο ακόμα θέματα της συνεδρίασης).

Αναλυτικά, ο Γ. Τσώνης επέκρινε την πρόβλεψη για πρόσληψη ασκούμενου δικηγόρου και κυρίως την επιχορήγηση της ΚΕΑΔΗΜ από το δήμο. Ανέφερε ότι η ΚΕΑΔΗΜ “είναι ένα χρεοκοπημένο μαγαζί” και υποστήριξε πως “το μεγαλύτερο λάθος που έκανα και γι’ αυτό ζητάω συγγνώμη, ήταν ότι δεν έκλεισα την ΚΕΑΔΗΜ. Δεν υπάρχει έσοδο από πουθενά και αιμορραγεί ο δήμος”. Αναγνώρισε πως “ήταν το τραγικότερο λάθος που δεν έκλεισα το μαγαζί αυτό” και απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή προέβλεψε ότι “θα αναγκαστείτε να το κλείσετε εσείς”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (της παράταξης Τσώνη) Νίκος Κοτταρίδης είπε ότι ο προϋπολογισμός συντάσσεται με λογιστικά πρότυπα κι ελέγχεται από το Παρατηρητήριο. Ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσουν ξύλινη γλώσσα, ότι είναι αντιαναπτυξιακός και δήλωσε πως τον υπερψηφίζουν ευχόμενος στη δημοτική αρχή να τον υλοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οταν στη συνέχεια πήρε το λόγο ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής - πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ Γιώργος Δαβίλλας, ο κ. Τσώνης αντιδρούσε, επιχειρούσε να διακόψει κι επέμεινε πως ό,τι δεν είναι οικονομικά σωστό, πρέπει να κλείσει.

Τελικά ο Γ. Δαβίλλας είπε ότι “εμείς θέλουμε να εξυγιάνουμε την ΚΕΑΔΗΜ”, έκανε λόγο για ατασθαλίες και μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Είχαμε ζητήσει έλεγχο στα πεπραγμένα της ΚΕΑΔΗΜ και δεν έγινε ποτέ. Τα λεφτά ήταν στο συρτάρι και πλήρωναν αβέρτα - κουβέρτα. Τα κρατούσε στο συρτάρι αντί να τα βάλει στην τράπεζα. Εμείς παραδώσαμε με πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Ο,τι ανακαλύψουν οι ορκωτοί λογιστές, θα το φέρουμε εδώ. Δεν κατηγορούμε κανέναν, είδαμε ότι αυτά που βρήκαμε δεν ήταν σύννομα”.

Ο κ. Τσώνης είπε ότι ως δήμαρχος είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ για την ΚΕΑΔΗΜ και πως δεν είχε λεφτά το υπουργείο και ευχήθηκε “μακάρι να πληρωθούν οι υπάλληλοι”.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε στον τέως δήμαρχο πως κάνει προσπάθεια να απλοποιήσει και να ωραιοποιήσει τα πράγματα κι επικρίνοντάς τον παρατήρησε: “Ηταν καθόλα υγιής η επιχείρηση, την είχατε παραλάβει υγιή και την αρρωστήσατε. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχουμε αποφασίσει και θα ενημερωθούμε όλοι”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι “μόλις χθες πήραμε τον προϋπολογισμό και ο καλύτερος οικονομολόγος δεν θα μπορούσε να ενημερωθεί”. Παρατήρησε πως “ο δήμος ζητάει περισσότερα χρήματα από ανταποδοτικά τέλη, από τους δημότες και λιγότερα από το κράτος, από επιχορηγήσεις”. Τον έκρινε αντιλαϊκό και τον καταψήφισε.

Τον καταψήφισε και ο Γ. Τσώνης, λόγω της επιχορήγησης στην ΚΕΑΔΗΜ και της πρόβλεψης για πρόσληψη ασκούμενου δικηγόρου.

Γ.Σ.