Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 09:39

Καλαμάτα: Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος μετά τον σάλο για το 5G

Καλαμάτα: Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος μετά τον σάλο για το 5G

 

Προσπάθεια να “ξεπλυθούν”, να αποκατασταθούν στα μάτια του κόσμου και να απολογηθούν στην κοινή γνώμη της πόλης, επιχείρησαν κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την πανελλήνια δυσφήμηση της Καλαμάτας με την πρόσφατη απόφαση ακύρωσης του πιλοτικού προγράμματος 5G.

Σύμβουλοι των μειοψηφιών κατηγόρησαν τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για την προσβολή που υπέστη η πόλη, ότι δεν στήριξαν την απόφαση του Συμβουλίου, ενώ στην έντονη αντιπαράθεση ακούστηκαν και φωνές για δυσφήμηση στο σαϊτοπόλεμο, με την εκμετάλλευση του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη.

Πάντως, πρόταση για απόφαση που αποκαθιστά το όνομα και το κύρος της Καλαμάτας δεν ακούστηκε από καμία πλευρά.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι η ψηφοφορία για το 5G έγινε με συνθηματικό τρόπο. Και ανέφερε πως πρέπει να προστεθεί στην απόφαση για την κατάργηση πως το σκεπτικό τους είναι ότι η τεχνολογία πρέπει να περάσει στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής και να έχει τις εγκρίσεις ανεξάρτητων δημοσίων φορέων. “Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παρερμηνεία της στάσης μας”, υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασε δυσφορία και απογοήτευση για τη στάση που κράτησε ο δήμαρχος την επόμενη μέρα της συνεδρίασης. Είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης και από δηλώσεις παραγόντων της δημοτικής αρχής μετέδωσαν λάθος μηνύματα. Και ανέφερε πως “κανείς δεν ταυτίστηκε με σκοταδιστικές απόψεις, θεωρίες συνωμοσίας και απόψεις περί στείρωσης”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου είπε ότι περίμενε από το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να προστατέψει τους δημοτικούς συμβούλους, που έγιναν βορά και περίγελος. Και ανέφερε ότι “για τα θολά σημεία της σύμβασης είπαμε, όχι για στείρωση”.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Μπάκας ανέφερε ότι “δεν υπάρχει μεγαλύτερος σκοταδισμός από την παραποίηση της αλήθειας” και είπε πως αφαιρέθηκαν προτάσεις για την ετεροβαρή σύμβαση και παραποιήθηκε η αλήθεια. Εκανε λόγο για πληρωμένα παπαγαλάκια και αναφερόμενος σε άρθρο της “Καθημερινής” με την άποψη ότι “έφυγαν τα πειράματα, έμειναν τα ζώα”, δήλωσε πως επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς. Είπε ότι “στηρίζουμε την εξέλιξη, την πρόοδο της τεχνολογίας. Στηρίζω την απόφαση του Σώματος, του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι “η πόλη δυσφημίστηκε σε όλη την Ελλάδα με την απόφαση για το 5G. Και την απόφαση την πήραν οι μειοψηφίες”. Ανέφερε πως “με τις ευλογίες του κράτους υπογράφηκε η σύμβαση” και πρόσθεσε: “Εγιναν μετρήσεις από το βαν της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σας τις έφερε ο Διονυσόπουλος (αρμόδιος διευθυντής) και δεν τις ακούσατε. Υιοθετήσατε τις φοβικές απόψεις συνδημοτών”. Επέκρινε επίσης την άποψη περί ετεροβαρικότητας της σύμβασης υπέρ της Wind και διευκρίνισε πως “το τι θα κάνουμε αύριο το είπε ο δήμαρχος”. Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι “ο κ. Κοσμόπουλος μιλούσε από την αρχή για θέματα δημόσιας υγείας”.

Οι απόψεις του κ. Μπασακίδη προκάλεσαν αντιδράσεις. Μέσα στην αντιπαράθεση η Μ. Οικονομάκου του είπε “το σαϊτοπόλεμο τον ξεχάσατε;” και γενικεύτηκε η ένταση, η αντιπαράθεση, κυρίως του Ν. Μπασακίδη με τη Μ. Οικονομάκου και το Γιώργο Σωφρονά, σύμβουλο της παράταξης Τζαμουράνη.

Οταν ηρέμησαν τα πράγματα και συνεχίστηκε η συνεδρίαση, ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “μας προσβάλλει η άποψη του αντιδημάρχου πως η απόφαση δυσφημεί την πόλη”.

Ο Β. Τζαμουράνης είπε ότι “κάναμε τεκμηριωμένη τοποθέτηση, δεν μιλήσαμε για στείρωση” και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως “για τη δυσφήμηση της πόλης στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Τα του σαϊτοπόλεμου εμείς δεν θέλουμε να τα αναδείξουμε”.

Ο Ν. Μπασακίδης επέμεινε ότι  δυσφημίστηκε η πόλη, και για το σαϊτοπόλεμο απάντησε πως “ένα ατύχημα ήταν”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επικρίνοντας τις μειοψηφίες, ρώτησε ρητορικά:  “Υποστηρίζετε ότι ψηφίσατε το ίδιο πράγμα και οι 7 συνδυασμοί;” - και ανέφερε: “Τρία διαφορετικά πράγματα ψηφίσατε, αποδεχθήκατε την πρόταση του κ. Μάκαρη”. Υπενθύμισε πως “στην προσυνάντηση, σας είχα πει ότι δεν θα ανανεώσω τη σύμβαση και πως αποδεχόμαστε τις απόψεις των θεσμοθετημένων φορέων της Πολιτείας. Σας είπα 10 - 20 Ιανουαρίου να κάνουμε εξειδικευμένες ημερίδες και μετά να το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σύμβαση για το πιλοτικό πρόγραμμα βγήκε από το υπουργείο και ήταν η ίδια και για τους 3 δήμους (Τρικκαίων και Ζωγράφου)”.

Παρατήρησε ακόμη ότι για “το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα συζητούσα για ανταποδοτικά οφέλη με την Wind και για τα συμφέροντα του δήμου” και ολοκλήρωσε λέγοντας: “Υπό την πίεση του κόσμου, το γυρίσατε στο θέμα της υγείας. Αν θέλετε, να πάρουμε απόφαση ακύρωσης της απόφασης διακοπής. Είπα αυτά που πιστεύω, για τακτικισμό από την πλευρά σας. Η τακτική σας ήταν να υποστεί ήττα ο δήμαρχος Καλαμάτας, αλλά ήττα υπέστη η πόλη”.

Γ.Σ.