Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 16:39

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμάτας είναι κλειστό το τελευταίο διάστημα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, επεσήμανε με απογοήτευση σε ερώτηση - παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι έληξε η σύμβαση του υπαλλήλου αλλά τις ημέρες των Χριστουγέννων θα υπάρχει σίγουρα κάποιος υπάλληλος και το Παντοπωλείο θα λειτουργήσει.

Σε άλλες ερωτήσεις - παρεμβάσεις:

- Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης ενημέρωσε ότι σε ευρωπαϊκό συνέδριο για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση απορριμμάτων, το οποίο παρακολούθησε, επισημάνθηκε η αξιοποίηση οργανικών απορριμμάτων και η μετατροπή τους σε βιοαέριο. Και εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να ενταχθεί σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα η Καλαμάτα.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε “φέρτε μας την πρόταση” και ενημέρωσε: “Το πρόγραμμα για τα οργανικά διακόπηκε γιατί δεν είχαμε το προσωπικό από την προκήρυξη 3Κ για τους μόνιμους. Εμείς μιλάμε για ανακύκλωση και στην Ευρώπη για επανάχρηση”.

- Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης έθεσε ζητήματα φωτισμού στη Λακωνικής και στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος στα Αγριώματα. Είπε ότι σχετίζονται και με τον ΔΕΔΔΗΕ και πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με τον φορέα “κι αν δεν μπορεί, να το αναλάβει ο δήμος με προγραμματική σύμβαση”, επισημαίνοντας ότι “είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών”.

Συμπληρώνοντας ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι “είμαστε στο σκοτάδι σε πολλά σημεία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το φωτισμό”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε ότι “υπάρχουν προβλήματα με τον ηλεκτροφωτισμό, 500 led δεν ανάβουν, έχουμε μιλήσει με ΔΕΔΔΗΕ”. Και ανέφερε πως εξετάζεται να φτιαχτεί ομάδα άμεσης παρέμβασης.

- Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Γιώργος Λαζαρίδης παρουσίασε το πρόβλημα με παραπληγικό μαθητή στο Γυμνάσιο Παραλίας, που δεν μπορεί να ανέβει στον πάνω όροφο και τον ανεβάζουν στα χέρια, ζητώντας να δημιουργηθεί μηχανικό αναβατόριο.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι τα σχέδια για το αναβατόριο έχουν δοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία, για να δρομολογήσει τις διαδικασίες, και δήλωσε πως θα κοιτάξει να δει πού βρίσκεται το θέμα.

- Για τη νέα γέφυρα στον Πάμισο ο Μιχ. Αντωνόπουλος ζήτησε “να συνηγορήσουμε θετικά ως Δημοτικό Συμβούλιο”, και ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, απάντησε ότι στο θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος “είμαστε υπέρ της παραλιακής χάραξης, γιατί θα αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο”.

- Πολλά παράπονα για το στολισμό μετέφερε η Μαρ. Οικονομάκου, αναφέροντας ότι δεν έχουν στολιστεί περιοχές που παλιότερα ήταν στολισμένες ή κάθε γειτονιά δεν έχει το δέντρο της, όπως είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι “ο στολισμός είναι καλύτερος από ποτέ”.

- Στη ρύπανση στον Μπουρνιά αναφέρθηκε ο Μιχ. Αντωνόπουλος, κάνοντας λόγο για υγρά απόβλητα και υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν έχει βροχοπτώσεις και ότι έχει σχέση με τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού.

Ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα η λυματολάσπη, δεν είναι εύκολη η διαχείρισή της και δήλωσε πως δεν μπορεί να πει τίποτα τώρα.

- Στο ζήτημα της πυρασφάλειας στο Πνευματικό Κέντρο αναφέρθηκε η Μ. Οικονομάκου και η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή, αναφερόμενη σε πρόσφατη εκδήλωση με εκατοντάδες μικρά παιδιά  στο Πνευματικό Κέντρο, ρώτησε αν υπάρχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και σχέδιο διαφυγής.

Η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Παναγιώτης Λύρας, προκάλεσε την αντίδραση της κ. Κουζή.

- Ο σύμβουλος του “Ανοιχτού Δήμο” Χρήστος Αναστασόπουλος έθεσε το θέμα της αγοράς νέων μουσικών οργάνων στη Δημοτική Φιλαρμονική.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι τα προβλήματα της Φιλαρμονικής θα λυθούν στο Δ.Σ.

- Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κοσμόπουλο για κοινωνικά θέματα, ο δήμαρχος είπε ότι “στόχος μας είναι να πολλαπλασιαστούν οι θέσεις σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Το συσσίτιο λειτουργεί 5 μέρες την εβδομάδα, θέλουμε να λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο”.

- Ο Μιχ. Αντωνόπουλος έθεσε ερώτηση για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα δράσης.

- Η σύμβουλος της παράταξης Μαρ. Οικονομάκου Ελένη Γκλεγκλέ έθεσε προβλήματα που αφορούν το Λύκειο Θουρίας, όπου είναι διευθύντρια.

- Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Φαββατάς ρώτησε αν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του Κλεισθένη και κατά της τοποθέτησης του Δημήτρη Κουκούτση σε θέση ευθύνης, έχουν διαβιβαστεί στο αρμόδιο υπουργείο και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.

Ο δήμαρχος έδωσε θετική απάντηση και είπε πως θα επανεξετάσει και θα το υλοποιήσει, αν κάτι ξεχάστηκε. Ακόμα, είπε ότι θα δοθεί στις μειοψηφίες χώρος στην ιστοσελίδα του δήμου για να αναρτώνται εισηγήσεις τους.