Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 14:55

Παράταση για το δρόμο Ανω - Κάτω Βέργας

Γράφτηκε από τον

Παράταση 90 ημερών, έως τις 7 Απριλίου 2020, για το έργο βελτίωσης της τοπικής οδού Ανω - Κάτω Βέργας, τμήμα έργου διάνοιξης οδού στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας (άνω τμήμα), προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2019, αύριο Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η προθεσμία υλοποίησης του έργου -με βάση τη σύμβαση με τον ανάδοχο- λήγει στις 7 Ιανουαρίου 2020, αλλά το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, γιατί δεν έχει εγκριθεί η μελέτη αναδάσωσης από το Δασαρχείο Καλαμάτας. Μελέτη που υποβλήθηκε από το δήμο στο Δασαρχείο στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο είχε υπογραφεί στις 7 Οκτωβρίου.

Τέσσερις μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, το Δασαρχείο με έγγραφό του προς το δήμο παρακάλεσε “να απέχετε από οποιαδήποτε επέμβαση επί εκτάσεων που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, πριν την υποβολή και έγκριση της μελέτης αναδάσωσης ίσης έκτασης με εκείνη στην οποία εγκρίθηκε η επέμβαση, καθώς και της σύνταξης πρωτοκόλλου εγκατάστασης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και ρητά αναφέρεται στην ανωτέρω σχετική πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα”.

Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, θα υλοποιηθεί με έκπτωση 52,57%, από τον ανάδοχο εργολάβο Γιάννη Τσούση.

Αφορά την κατασκευή τμήματος αγροτικής οδού. Πρόκειται για δρόμο συνολικού μήκους περίπου 2.850 μ., από τα οποία τμήμα 400 μέτρων είναι σήμερα τσιμεντοστρωμένο, ενώ θα κατασκευαστεί τμήμα 2.450 μέτρων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ ασφαλτόδρομου (άνω) και τσιμεντόδρομου (κάτω).

Εκτιμάται, σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, ότι το έργο θα αποφέρει σημαντική βελτίωση της συγκοινωνίας με την Ανω Βέργα, με προφανή οφέλη για την ανάπτυξη του οικισμού, καθώς η πρόσβαση σε αυτόν -σε συνδυασμό με προηγηθείσες παρεμβάσεις- θα γίνεται από τη Βέργα, σε λίγα λεπτά, και όχι με κύκλο μέσω της 1ης επαρχιακής οδού προς Μάνη.

Γ.Σ.