Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 17:05

Στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη στην Τριφυλία

Στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη στην Τριφυλία

Χωρίς αλλαγές παραμένουν τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Τριφυλίας για οικίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η μόνη αύξηση είναι για τους επαγγελματικούς χώρους άνω των 1000 τετραγωνικών (συγκεκριμένα η μείωσή τους από 50% πηγαίνει στο 25%) όπως και η θέσπιση δημοτικού τέλους -όπως ορίζει ο νόμος- για δημοτικά κτήρια που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς ή μη κερδοσκοπικούς σκοπούς (το οποίο ορίστηκε στα 50 λεπτά το τετραγωνικό).

Αυτή ήταν και η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου στην οποία σημειωνόταν ότι ο προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων είναι σχεδόν ισοσκελισμένος και έτσι δεν χρειάζεται αλλαγή.

Αντίθετα, μείωση των τελών κατά 10% στις οικίες και 15% στις επιχειρήσεις ζήτησε από την αντιπολίτευση η Σταματία Αλεξοπούλου, που καταψήφισε την αρχική πρόταση. Σημείωσε ότι τα ποσά αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν αν εντοπιστούν τετραγωνικά που κλέβονται (δεν δηλώνονται) και τα περισσότερα, είπε, είναι σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Κοπανάκι.

Επίσης μείωση των τελών πρότεινε από την αντιπολίτευση ο Γιάννης Μερκούρης τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί μείωση. Και συμπλήρωσε πως αφού της περνά ο λόγος, είτε με την πειθώ είτε με το άγριο να βρεθούν τα μη δηλωμένα τετραγωνικά.

Από την αντιπολίτευση επίσης η Μαρία Πανουσιοπούλου σημείωσε πως αφού ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος δεν μπορούν να αλλάξουν τα τέλη - δεν μπορούμε, είπε, να ψηφίσουμε μείωση. Οσο για τα μη δηλωμένα τετραγωνικά, του χρόνου είπε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για αυτά, αν δεν έχει γίνει κάτι. Πρότεινε την εξομοίωση των τελών στις 3 μεγάλες πόλεις, κάτι το οποίο όμως, όπως της επισημάνθηκε, έχει ήδη έχει γίνει.

Τελικά με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας και της κ. Πανουσιοπούλου πάρθηκε η απόφαση για αμετάβλητα τέλη.

Στην ίδια συνεδρίαση κατά πλειοψηφία έγινε η έγκριση του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου ύψους 741.277 ευρώ. Τον καταψήφισε ο κ. Μερκούρης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ποσό 37.500 ευρώ που αφορά αμοιβές εξωτερικών συνεργατών -αποχωρώντας μάλιστα από την συνεδρίαση-, ενώ λευκό ψήφισε η κ. Αλεξοπούλου.

 

Κ.Μπ.