Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 10:30

Νέα παράταση για το Aνοικτό Θέατρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Νέα παράταση για το Aνοικτό Θέατρο Καλαμάτας

 

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε χθες το μεσημέρι την 3η στη σειρά παράταση για το έργο κατασκευής του ανοιχτού θεάτρου της πόλης, έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Με τη νέα παράταση το σημαντικό πολιτιστικό έργο θα ολοκληρωθεί μόνο στις εργασίες οικοδομικού χαρακτήρα και το υπόλοιπο που αφορά τις μεταλλικές κερκίδες, θα προκηρυχθεί ως δεύτερο υποέργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ -με την ελπίδα, πλέον, να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2021.

Πάντως, χθες στο Συμβούλιο οι τόνοι της αντιπαράθεσης ήταν πιο χαμηλοί, η συνεννόηση ήταν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Και αυτό πέρα από τη συζήτηση, φάνηκε και στην ψηφοφορία. Την παράταση υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και των συνεργαζόμενων παρατάξεων Αλειφέρη και Κουκούτση, ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Ανδρέας Καραγιάννης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Κλάδης. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη, Μαρίας Οικονομάκου και η “Λαϊκή Συσπείρωση” και κατά οι παρατάξεις Μάκαρη, Κουζή και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. Λευκό ψήφισε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, όπως είχε κάνει και στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μετά την εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “στο μειωτικό πίνακα (ολοκλήρωσης της εργολαβίας) θα δούμε τι έχει γίνει, το έργο θα σταματήσει και θα έρθει μετά το δεύτερο υποέργο, οι μεταλλικές κερκίδες, για να το προκηρύξουμε με νέα δημοπρασία”. Επεσήμανε πως “έχουμε συμφωνήσει με τη Διαχειριστική Αρχή, είναι ο μόνος τρόπος να ολοκληρωθεί το έργο και να μην μείνει κουφάρι”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι “δεν πειστήκαμε απόλυτα από τα νέα στοιχεία που ζητήσαμε και παρουσιάστηκαν. Και αυτό μας επιτρέπει να τροποποιήσουμε λίγο τη στάση μας” (από κατά στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ψήφισε χθες λευκό). Ζήτησε, ακόμα, αλλά δεν έγινε δεκτό, η παράταση να εγκριθεί χωρίς αναθεώρηση, για να σταλεί μήνυμα στον εργολάβο.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης αναρωτήθηκε γιατί ο εργολάβος ζητάει 3 μήνες παράταση, ενώ τον Οκτώβριο είχε ζητήσει 2. Παρατήρησε πως “σήμερα δούλευαν 2 άτομα στο έργο, αλλά είναι ελάχιστη η πρόοδος των εργασιών”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε ότι “πέσαμε στο χειμώνα και χρειάζεται 3μηνο” και διαβεβαίωσε πως “για την τροποποίηση του τεχνικού δελτίου για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου υπάρχει πλήρης συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή”.

Ο Β. Τζαμουράνης δεν πολυσυμφώνησε με τις εξηγήσεις Μπασακίδη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και σημείωσε ότι “στις 31 Μαρτίου πρέπει να έχει τελειώσει και να εξασφαλίσουμε ο ΑΠΕ να περιέχει το μέγιστο των εργασιών”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης που διαφωνεί με το έργο στο σημείο που γίνεται, είπε ότι “είμαστε αρκετά ελαστικοί με τον ανάδοχο. Εχει πολλά προβλήματα, να μην γίνει σαν το Μέγαρο Χορού”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική μελέτη ήταν ελλιπής, κυρίως για τις κερκίδες, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περισσότερες εργασίες για τη στήριξή τους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος των εργασιών. Η επιλογή της χωροθέτησης στην περιοχή του Νέδοντα (στο χώρο που ήταν το φυτώριο του δήμου) ήταν του τέως δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είχε συμβάλει καθοριστικά ο Μεσσήνιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 998.000 ευρώ και υλοποιείται από την εταιρεία Vasartis Α.Ε. με έκπτωση 53,33%.

Γ.Σ.


NEWSLETTER