Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 20:18

Ενστάσεις Αντωνόπουλου για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας

Ενστάσεις Αντωνόπουλου για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας

Προβληματισμό και ενστάσεις για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας εκφράζει ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος, με αφορμή την έγκριση του ισολογισμού του 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφέρει ότι “μέσα στα τυπικά χαρακτηριστικά του και στα όσα προβλέπονται από λογιστικά πρότυπα για τους ΟΤΑ, διακρίναμε ως μοναδική δημοτική παράταξη την αύξηση των υποχρεώσεων και το ανερχόμενο κόστος των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών, που αντανακλά τις αυξήσεις που ήδη εμφανίζονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Επίσης, διακρίναμε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές προβλέψεις, που ποτέ δεν επαληθεύονται, ιδιαίτερα τώρα που όλα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με δανεικά”.

Κάνει λόγο για “συνεχιζόμενη αύξηση των δανείων αλλά και των υποχρεώσεων των δημοτών προς το ταμείο του δήμου”, για “υποχρηματοδότηση και μειωμένη απορρόφηση και εκταμίευση πόρων από ευρωπαϊκά ταμεία”, και καταλήγει:

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει θετικό πρόσημο και το κυριότερο ο ισολογισμός εμπεριέχει σημαντικές επισφάλειες και κινδύνους, όπως για παράδειγμα το 1,2 εκ. ευρώ πού δήθεν εγγράφεται ως διεκδίκηση του δήμου από την εταιρεία που μίσθωσε το Τουριστικό Ταϋγέτου και αποχώρησε, με πιθανή όμως υπαιτιότητα του δήμου. Τέτοιες ανακολουθίες και έωλες εγγραφές υπάρχουν αρκετές και είναι ικανές να εκτροχιάσουν τα οικονομικά τού δήμου τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα δε, αν αυτό συσχετισθεί με την σημερινή αδύναμη επιχειρησιακά, αλλά και πολιτικά νέα δημοτική αρχή”.