Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 09:24

Καλαμάτα: Δημοπρατείται ο νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης από το Πήδημα

Γράφτηκε από τον

Το σημαντικό έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, δημοπρατεί η ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει 6 ημέρες μετά.

Το έργο, που έχει προθεσμία υλοποίησης 24 μήνες, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι το έργο θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης για τα επόμενα 30-50 χρόνια. Ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και για τα έργα αποχέτευσης σε Θουρία, Λέικα και Βέργα, που το Δ.Σ. της επιχείρησης αποφάσισε να δημοπρατήσει.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο τέως δήμαρχος και περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε χαρακτηρίσει «στρατηγικής σημασίας» το έργο του νέου αγωγού Φ800 μεταφοράς νερού από το Πήδημα προς Καλαμάτα και Μεσσήνη, και είχε αναγνωρίσει πως εντάχθηκε στον “Φιλόδημο” με την παρέμβαση του τέως υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση από το δήμο, “ο νέος αγωγός Φ800 που θα υδροδοτεί την Καλαμάτα θα πορεύεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης και όχι ανατολικά αυτής, όπως ο υπάρχων αγωγός Φ600. Οι υπάρχοντες κεντρικοί αγωγοί μεταφοράς πόσιμου νερού από την Τ.Κ. Πηδήματος προς Καλαμάτα και Μεσσήνη (Φ600 & Φ300) είναι πεπαλαιωμένοι (χρονολογούνται από το 1938) και ανεπαρκούς διατομής για τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης. Ιδιαίτερα ο αγωγός διατομής Φ600 διέρχεται από ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα οι διαρροές να μη γίνονται έγκαιρα αντιληπτές και οι επισκευές να είναι δύσκολες, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση στους αγωγούς. Ακόμη, λόγω ιδιαίτερης ανάπτυξης των περιοχών υδροδότησης οι ανάγκες για κατασκευή νέου κεντρικού αγωγού έχουν μεγαλώσει. Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Υδρευσης Δήμων Καλαμάτας - Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Καλαμάτας συνέταξε μελέτη για το έργο. Η μελέτη αυτή προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αγωγών διατομής Φ600 & Φ300 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως Καλαμάτα με νέο αγωγό διατομής Φ800 και του αγωγού διατομής Φ300 από την Τ.Κ. Ασπροχώματος με νέο αγωγό διατομής Φ400. Ο νέος κεντρικός αγωγός διατομής Φ800 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως την Καλαμάτα έχει σχεδιαστεί για μεταφορά νερού για 150.000 κατοίκους, ώστε να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης και των Τοπικών Κοινοτήτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Δυτικής Μάνης (από Αβία έως Τραχήλα)”.

Γ.Σ.