Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 11:40

Εγκριση προϋπολογισμού με λίγα... παρατράγουδα στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Εγκριση προϋπολογισμού με λίγα... παρατράγουδα στο Δήμο Τριφυλίας

 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου για το 2020, που ανέρχεται σε 27.975.710,71 ευρώ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το νέο έτος -σε ό,τι αφορά τις εντάσεις που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα- αφού και ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε πως άλλαξε η χρονιά και ο ίδιος δεν θα ασχοληθεί με τίποτα άλλο πέρα από ό,τι έχει να κάνει με το δήμο. Βέβαια και πάλι προς το τέλος της συνεδρίασης, σε μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση του δημάρχου με τον  Παναγιώτη Τσίγγανο, ο δήμαρχος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει κάποιους δημοτικούς συμβούλους (χωρίς να τους κατονομάσει) «ντενεκέδες» για τη στάση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο - συμπληρώνοντας μάλιστα πως πάτησαν στην πλάτη του για να βγουν σύμβουλοι, καθώς όπως είπε, αλλιώς δεν θα βρίσκονταν σε αυτά τα έδρανα.

Πάντως γενικά η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα με αντιπαραθέσεις στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαλότητας και σε πολύ χαμηλότερους τόνους από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Την εισήγηση του προϋπολογισμού την έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Στριμπάκος που ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 27.975.710,71 ευρώ, με εκτίμηση χρηματικού υπολοίπου 6.677.316,77 ευρώ,  αυξημένο κατά 322.066,92 σε σχέση με πέρσι και πληρωμές υποχρεώσεων 9.973.254,61. Επίσης οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 4.720.775,69.

Επισήμανε δε ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί 9.029.296,64 για επενδύσεις, ποσό που αποτελεί το 32% του προς εκτέλεση προϋπολογισμού, «δηλαδή έχουμε έναν ισχυρά αναπτυξιακό προϋπολογισμό. Οι ανάγκες των πολιτών και της πόλης διαρκώς αυξάνονται και μεταβάλλονται. Παίρνουμε δύναμη από την ανταπόκρισή τους και ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει δρόμος για να πορευτούμε. Σας καλούμε να πορευτούμε όλοι μαζί, να ξεπεράσουμε την στείρα αντιπαράθεση και να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια για την Τριφυλία που μας αξίζει».

Από την πλευρά του ο κ. Λεβεντάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι η καρδιά και ο παλμός που θα δώσει ώθηση και κίνητρο του χρόνου να είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα. Δεν θέλω να πω, είπε, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε αυτό που μπορούσε, όμως η νέα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έφερε επιπλέον χρήματα.

«Πλέον», είπε. «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα μας οικονομικά πρέπει να παρακολουθείς από κοντά τα πράγματα και να τρέχεις συνεχώς».

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που ήδη έχουν γίνει από τη νέα δημοτική αρχή σε πολλά επίπεδα, όπως στην εξεύρεση νέων πόρων, για την ενίσχυση του στόλου μηχανημάτων του δήμου και για τον τομέα της υγείας - λέγοντας πως το ΚΥ Φιλιατρών δεν κλείνει και έρχεται νέος γιατρός, επίσης ενισχύεται με γιατρούς το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και ασθενοφόρα, ενώ θα γίνουν και έργα σε αυτό.

Απαντώντας  σε διάφορα ερωτήματα προανήγγειλε ελέγχους στα καταστήματα που δεν πληρώνουν εισφορές, λέγοντας πως υπάρχουν καφενεία που χρωστάνε ακόμη και 20.000 ευρώ.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Παναγιώτης Κατσίβελας χαρακτήρισε άνθρακα το θησαυρό για νέες εγγραφές, καθώς είπε πως όλες των τελευταίων δύο χρόνων είναι από ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Σημείωσε ακόμη πως «λέτε πολλά για χρήματα που έρχονται, εγώ όμως περιμένω και να τα δω».

Η Χάιδω Παναγιωτόπουλου χαρακτήρισε την ψήφιση του προϋπολογισμού ως την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον προϋπολογισμό, είπε, συμπεριλαμβάνεται η δουλειάα 8 μηνών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και η δουλεία 3,5 μηνών της νέας.

Ο Παναγιώτης Τσίγγανος υπογράμμισε πως θεωρεί πολύ σημαντικό που ο αντιδήμαρχος τόνισε πως προχωρά ο δήμος με την εγγύηση για το χωροταξικό και έτσι σταματά κάθε συζήτηση γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι δεν θα τον καταψηφίσουν αλλά θα δώσουν λευκή ψήφο περιμένοντας τα αποτελέσματα σε ένα χρόνο.

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είπε ότι θα τον υπερψηφίσουν και στάθηκε στο ζήτημα των πολεοδομικών σχεδίων που πρέπει να προχωρήσουν αλλά και την αξιοποίηση των μηχανημάτων.

Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως την ανάπτυξη δεν την φέρνει ο προϋπολογισμός αλλά οι άνθρωποι, και δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μπούσουλας λογιστικής αποτύπωσης, σημειώνοντας πως θα τον ψηφίσουν.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε πως θα δώσει λευκή ψήφο καθώς μπορεί να ξεκίνησε το συμβούλιο και η νέα χρονιά με καλές προοπτικές αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε.

Ο Σαράντος Κουκούμης με αρκετές επισημάνσεις επί του προϋπολογισμού και της λογικής του τάχθηκε κατά.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η παράταξη του κ. Κατσίβελα αποχώρησε, ενώ υπέρ ψήφισαν 14 σύμβουλοι: 5 παρόντες από την παράταξη του δημάρχου, 3 παρόντες από την παράταξη της κ. Παναγιωτοπούλου, η παράταξη του Ευστάθιου Ανδρινόπουλου (3), η παράταξη του Σωτήρη Μπακούρου (2) και ο ανεξάρτητος Γιώργος Τσακανίκας. Λευκό ψήφισε η παράταξη Παναγιώτη Τσίγγανου (3) και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μοναδικός παρών από την παράταξη Δριμή, ενώ καταψήφισε ο Σαράντος Κουκούμης.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER