Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 09:37

Ομόφωνο ψήφισμα η Καλαμάτα να οριστεί έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

Ομόφωνο ψήφισμα η Καλαμάτα να οριστεί έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

 

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που μετά την απόφαση διακοπής των δοκιμών για το δίκτυο 5G με προχθεσινό ομόφωνο ψήφισμά του ζητεί να οριστεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εισήγηση για το ψήφισμα έχει ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2019 και θα συζητιόταν στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η διακοπή της σύμβασης για το 5G με πρόσχημα την ετεροβαρή σχέση με τη Wind, κάτω από τις κραυγές όσων θεωρούν επικίνδυνη για την υγεία τους την ακτινοβολία των κινητών και των wifi.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Οπως αποδεικνύεται όμως, στις τάξεις της δημοτικής αρχής επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις, και το ψήφισμα για το Διαστημικό Κέντρο αποσύρθηκε τότε για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στην εικόνα της πόλης. Αφού καταλάγιασε ο θόρυβος για τη διακοπή της σύμβασης για το 5G, η δημοτική αρχή επανέφερε προχθές το ψήφισμα για το Διαστημικό Κέντρο.

 

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, το καταστατικό του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού συντάχθηκε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και ενώ ακούγονταν προτάσεις για δημιουργία διαστημικής πύλης στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Στις 21 Ιανουαρίου 2015 το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στηρίζει τις προσπάθειες του διακεκριμένου καθηγητή της Αεροδιαστημικής κ. Περικλή Παπαδόπουλου, επί μακρόν συνεργάτη της NASA, υπό την αιγίδα του οποίου εκτοξεύτηκε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ο μικροδορυφόρος ΛΑΜΔΑΣΑΤ τον προηγούμενο Ιούλιο, κάτι το οποίο αποτελεί ορόσημο, ως η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική αποστολή στο διάστημα». Και κατέληγε: «Η πόλη της Καλαμάτας είχε την ευκαιρία τον Νοέμβριο του 2013 να γνωρίσει και να ακούσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Swiss Spacesystems κ. Pascal Jaussi το ενδιαφέρον τους να εγκαθιδρύσουν στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας την πανευρωπαϊκή βάση λειτουργίας τους, η οποία θα αποτελέσει σημείο έλξης συναφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας απ’ όλο τον κόσμο. Ευχόμεθα καλή επιτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος και συγχαίρουμε τον Περικλή Παπαδόπουλο για το μεγάλο του ενδιαφέρον. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει μάλιστα δημιουργήσει και κατοχυρώσει ιστοσελίδα για τη Διαστημική Πύλη, με την ονομασία spaceportkalamata.com».

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΔΟ

Στις 17 Φεβρουαρίου 2017 φορείς και τοπικές αρχές της Μεσσηνίας ζητούν από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να οριστεί η Καλαμάτα έδρα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Το Δεκέμβριο ιδρύεται ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και ο τότε βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας ζητεί να οριστεί η Καλαμάτα ως έδρα του. Το ίδιο είχε ζητήσει με επιστολή του (30-11-2017) προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Στις 23 Ιανουαρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ψήφισμά του ζητεί επίσης να οριστεί η Καλαμάτα έδρα του ΕΛΔΟ.

 

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΔΟ ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ... ΕΛΚΕΔ

Τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και ιδρύει το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ). Στις 4 Οκτωβρίου 2019 ο βουλευτής Περικλής Μαντάς συναντά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και του ζητεί να οριστεί η Καλαμάτα έδρα του ΕΛΚΕΔ.

Ομόφωνα προχθές, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το εξής ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αφού συζήτησε το θέμα της ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και αφού έλαβε υπόψη πρότερο σχετικό ψήφισμα και τις εκφρασμένες θετικές απόψεις φορέων της πόλης και του νομού για τον ορισμό της Καλαμάτας ως έδρας του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος:

- Θεωρεί ότι η πόλη της Καλαμάτας εκπληρεί όλα τα κριτήρια και αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη φιλοξενία και την εγκατάσταση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος διότι ως πόλη έχει αυτές τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να δράσει αποτελεσματικά ένας τέτοιος οργανισμός με την ευκολία παγκόσμιας διασύνδεσης και άμεσης διαθεσιμότητας χώρων ανάπτυξης και προσέλκυσης συναφών δράσεων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία του, την ανεμπόδιστη ανάπτυξή του, και θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του προς όφελος της πατρίδας μας (αεροδρόμιο, Πανεπιστήμιο, τμήμα Δημόκριτου κ.λπ.

- Τονίζει ότι ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει την υποχρέωση της δωρεάν υποστήριξης του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος σε υποδομές (γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων, αίθουσες συγκεντρώσεων) και σε μέσα, υπογράφοντας σχετική προγραμματική σύμβαση για την πραγματοποίηση των στόχων του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

- Πιστεύει ακράδαντα και συμπληρωματικά ότι με την εγκατάσταση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος στην Καλαμάτα εκφράζεται εμπράκτως τόσο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενδυνάμωση και τη σύγκλιση των περιφερειών όσο και η μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας για την αποκέντρωση.

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τους βουλευτές του νομού και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας».