Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 08:13

Νέες υποσχέσεις για αντιμετώπιση της κατολίσθησης στη Μικρή Μαντίνεια

Νέες υποσχέσεις για αντιμετώπιση της κατολίσθησης στη Μικρή Μαντίνεια

Δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατολίσθησης στην ακτή με τον γκρεμό, μετά το “Messinian Bay” προς τη Μικρή Μαντίνεια, μόνο κάποια γενικόλογα στοιχεία για το έδαφος.

Αυτό μας επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου.

Ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι το πρόβλημα αυτό θα εξεταστεί στη λογική των μελετών αντιδιαβρωτικής προστασίας για όλο τον Μεσσηνιακό Κόλπο, που προγραμματίζονται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σοβαρή κατολίσθηση στην ακτή μετά το ξενοδοχείο "Messinian Bay" προς τη Μικρή Μαντίνεια, κοντά στο δρόμο προς την παραλιακή Αβία και τις Κιτριές, σημειώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και τότε είχε καταρρεύσει και τμήμα της αυλής σπιτιού. Στο τμήμα αυτό, από το "Messinian Bay" προς τη Μικρή Μαντίνεια, το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχουν και άλλα σημεία, όπου σπίτια “κρέμονται” στη θάλασσα.

Αναζητώντας στα ρεπορτάζ της “Ε” τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατολίσθησης και την προστασία της περιοχής, βρήκαμε πιο πρόσφατο δημοσίευμα στις 7 Οκτωβρίου 2018, που ανέφερε: “Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμη η προμελέτη για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης στην ακτή με τον γκρεμό, μετά το “Messinian Bay” προς τη Μικρή Μαντίνεια. Κατολίσθηση που επιδεινώνεται και απειλεί τον επαρχιακό δρόμο προς την παραλιακή Αβία και τις Κιτριές. Το σοβαρό αυτό θέμα το χειρίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, μαζί με την προμελέτη θα υποβληθεί και η περιβαλλοντική μελέτη, που θα τεθεί σε διαβούλευση και θα χρειαστεί γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές. Διαδικασίες που είναι χρονοβόρες. Μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης θα εκπονηθεί και η οριστική μελέτη. Η προμελέτη θα δείξει την αιτία του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του”.

Από τότε, 15 και πλέον μήνες μετά, καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση και γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γ.Σ.