Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 09:21

Από τον Νότη Μηταράκη στον Γιώργο Αθανασόπουλο: Διάψευση σεναρίου για πρόσφυγες στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

 

 

Τη φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη ήθελε άλλο ένα σενάριο που δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, το οποίο διαψεύστηκε αρμοδίως όπως και τα προηγούμενα λίγες ώρες αργότερα.

Οπως διευκρινίστηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης από τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο, μετά από επικοινωνία του με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και αυτό που δημοσιοποιήθηκε είναι ένα παλιό σενάριο επί χάρτου, το οποίο και έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Real News” η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία 20 νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και θα πρόκειται για δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες θα έχουν δυναμικότητα από 500 έως και 2.000 θέσεις η καθεμία. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η διαμονή σε αυτές ενός αριθμού προσφύγων που θα κυμαίνεται από 20.000 μέχρι 25.000 άτομα.

Το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα. Βασική παράμετρος για την απόφαση που θα ληφθεί, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κεντρικός στόχος είναι να μπει τέλος στην ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου.

Ετσι, για την εγκατάσταση των νέων δομών θα συζητηθούν δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη Δυτική Ελλάδα (Πύργος Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Αμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ηπειρο (Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα), τρεις στη Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία).