Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 10:30

Στροφή Λεβεντάκη για βιολογικό Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από τον

Το θέμα του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων κυριάρχησε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, αν και δεν ήταν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης.

Για το θέμα φάνηκε να έχουν πέσει οι τόνοι και η δημοτική αρχή οδεύει προς την κατάθεση πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση, με παράλληλη προσπάθεια ολοκλήρωσης των τροποποιήσεων που απαιτούνται. Πράγμα που διαφέρει από τις αρχικές τοποθετήσεις του δημάρχου ότι το έργο δεν χρηματοδοτείται και χάνεται.

Το ζήτημα έθεσε από τη μείζονα μειοψηφία ο Γιάννης Μεκρούρης που σημείωσε ότι δεν έγινε μέσα στην εβδομάδα Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα όπως είχε πει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως δεν ξέρει γιατί υπήρξε όλη αυτή η κινδυνολογία, μετά και την απάντηση που δόθηκε από τη ΜΟΔ.

Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε ότι μετά τα ραντεβού που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για αυτό το θέμα θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο. Η επιδίωξη μας, είπε, δεν είναι ποιος θα πάρει ρεβάνς αλλά να γίνει το έργο. Θα καταθέσουμε, τόνισε, το φάκελο αλλά θα έχουμε αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε όλοι μαζί την ευθύνη αν θα το καταθέσουμε έτσι όπως είναι ή θα κάνουμε τροποποιήσεις και εκεί θα δούμε αν θα εγκριθεί. Εμείς, συμπλήρωσε, θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος, θέλουμε το έργο να γίνει και σε αυτό να βοηθήσουν όλοι.

Χαίρομαι, απάντησε ο κ. Μερκούρης, που δεν μας βλέπετε σαν εχθρούς και αν υπάρχουν ατέλειες εδώ είμαστε να τις διορθώσουμε.

Συνεχίζοντας ο κ. Λεβεντάκης αναφέρθηκε στην σύσκεψη στη ΜΟΔ και τόνισε ότι «μας είπαν "αυτό το πράγμα δεν προχωρά"».

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε ότι τις υποδείξεις που κάνει η ΜΟΔ τις είχε κάνει από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου ο κ. Τσίγγανος.

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος παρατήρησε ότι άλλα γράφουν τα χαρτιά, άλλα λέει ο καθένας, υπογραμμίζοντας πως από τις υπηρεσίες του δήμου ήδη γίνεται δουλειά, κάποιες παρατηρήσεις όμως που υπάρχουν πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.

Ο Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε πως είναι άδικο οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων 28 χρόνια να ακούν για βιολογικό και να μη τον βλέπουν. Ζήτησε δε στη συνεδρίαση που θα γίνει για τον βιολογικό να είναι παρών και ο πρώην προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας που για τόσα τον έχει κατηγορήσει ο δήμαρχος. Σχολιάζοντας πως η αντιπαράθεση αυτή πιθανό να έβλαψε την ΤΥ που ήταν γνώστης του αντικειμένου. Κατέληξε λέγοντας πως υπάρχουν διαχρονικά πολιτικές ευθύνες και πως πρέπει να καλυφθούν οι παρατηρήσεις που υπάρχουν για να προχωρήσει το έργο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπήρξε σύσκεψη στους Γαργαλιάνους με τη συμμετοχή του δημάρχου, του κ. Ανδρινόπουλου, μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας, ιδιοκτητών γης, συμβολαιογράφων και δικηγόρων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το ιδιοκτησιακό που αφορά τη διέλευση του αγωγού.

Οσον αφορά τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνες αποφάσεις πάρθηκαν για το χαρακτηρισμό κωδικών του προϋπολογισμού εξόδων του δήμου για το οικονομικό έτος 2020 ως δεκτικών για έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής. Οπως και η τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος έτους 2020 που αφορούσε τη μη εγγραφή χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» που αφορούσε τις παιδικές χαρές. Με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Γιάννη Μερκούρη και Παναγιώτη Τσαφαρά να επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή, μάλιστα ο κ. Τσαφαράς σημείωσε ότι αυτό επιβεβαιώνει όταν είχε μιλήσει για επιφανειακό τεχνικό πρόγραμμα.

Πάντως ο δήμαρχος κάλυψε την Τεχνική Υπηρεσία λέγοντας πως έκανε ένα ατόπημα, «δεν θα πυροβολήσουμε κιόλας τον υπάλληλο».

 

Κ.Μπ.