Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 09:44

Περιμένει τη ΔΕΥΑΚ για να κάνει ελέγχους το Λιμεναρχείο

Ενημέρωση για τα κτήρια που δεν έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση,  κατά μήκος της ακτογραμμής στα όρια του Δήμου Καλαμάτας, έχει ζητήσει το Λιμεναρχείο από τη ΔΕΥΑΚ εδώ και 2 μήνες, αλλά ακόμα απάντηση δεν έχει δοθεί. Το σχετικό έγγραφο εστάλη στις 24 Αυγούστου από το Γραφείο Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος με αφορμή το πλήθος καταγγελιών από πολίτες "για ρύπανση της θάλασσας από ανθρώπινα περιττώματα". 

Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται πως η ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΚ θα συμβάλει στη διενέργεια ελέγχου από το Λιμεναρχείο, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Νόμο πρόστιμα. Μάλιστα έχει ζητηθεί, η ενημέρωση για καταστήματα, οικίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό να γίνει "το συντομότερο δυνατόν"...

Μέχρι στιγμής όμως καμιά απάντηση δεν έχει δοθεί από τη ΔΕΥΑΚ, και το Λιμεναρχείο αδυνατεί να διενεργήσει ελέγχους.

Πάντως από τη μεριά του ο λιμενάρχης Καλαμάτας, πλοίαρχος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, εκτιμά πως "από τη ΔΕΥΑΚ προφανώς αναμένουν την ολοκλήρωση των ελέγχων για να απαντήσουν" - επισημαίνοντας την καλή συνεργασία που έχει το Λιμεναρχείο με το δήμο, τη ΔΕΥΑΚ και τις άλλες υπηρεσίες. Επίσης σημείωσε πως άμεσα υπήρξε έγγραφη απάντηση από τη ΔΕΥΑΚ για συγκεκριμένη ανάλογη καταγγελία. Στη μεμονωμένη αυτή περίπτωση, επίσης μέσα στον Αύγουστο, ανατολικά της Καλαμάτας, η ΔΕΥΑΚ είχε κάνει έλεγχο και δεν είχε διαπιστώσει διαρροή που να προκαλεί ρύπανση στη θάλασσα. 

Ο λιμενάρχης σημείωσε ακόμα πως από το πλήθος των μετρήσεων για την καταλληλότητα του νερού -τις οποίες διενήργησε το Λιμεναρχείο σε συνεργασία και με το ΕΛΚΕΘΕ- τα ευρήματα ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων, ακόμα και στη διάρκεια του Αυγούστου οπότε οι καταγγελίες στο Λιμεναρχείο ήταν περισσότερες.