Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 08:12

Πρωτοβουλία για την ανάπλαση του χερσαίου χώρου στο λιμάνι Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την

 

 

Πρωτοβουλία για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου του λιμανιού της Κυπαρισσίας ανέλαβαν τα μέλη της παράταξης για το τοπικό συμβούλιο «Κυπαρισσία Μαζί – ΚΥ.ΜΑ»: Ηρθαν σε επικοινωνία με μία ομάδα αρχιτεκτόνων, η πλειονότητα των οποίων αντλεί την καταγωγή της από την Κυπαρισσία, προκειμένου να εκπονήσουν μια προμελέτη για τη συγκεκριμένη περιοχή του λιμανιού.

Στη διαδικτυακή του σελίδα το "ΚΥ.ΜΑ" μεταξύ άλλων αναφέρει για αυτή του την πρωτοβουλία:

«Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ξεκινήσει από τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη και τον Οδυσσέα Διακάκη (μέλη της αναφερθείσας ομάδας αρχιτεκτόνων), ο οποίοι το 2008 είχαν εκπονήσει την διπλωματική τους εργασία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με θέμα την "Ενταξη της παραλιακής ζώνης της Κυπαρισσίας στη φυσιογνωμία της πόλης”. Σύντομα ανέλαβαν και την παρουσίασή της στον τότε Δήμο Κυπαρισσίας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο δημαρχείο της πόλης.

Η εργασία τους βασίστηκε στη διαμόρφωση ενός παραθαλάσσιου μετώπου τέτοιου που να απαλύνει την παρεμβατικότητα των επιχωματώσεων, να ενθαρρύνει την οικειοποίησή του από τους κατοίκους, να συνεισφέρει στη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης και να θεμελιώσει έναν αρχιτεκτονικό δεσμό με τον ιστορικό οικισμό.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η ομάδα εμπλουτίστηκε με δύο ακόμη αρχιτέκτονες, την Καλλίνα Μπακάλη και το Στέφανο Σαμπαζιώτη. Η τετραμελής πλέον ομάδα, δουλεύοντας αφιλοκερδώς με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για την Κυπαρισσία, προχώρησε σε τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης, ώστε να διευθετηθούν κάποια νέα δεδομένα απαραίτητα για την ολοκλήρωσή της.

Με ήπιες αρχικές παρεμβάσεις η πρόταση εισάγει μία ποικιλία χρήσεων στο λιμάνι που σχετίζονται άμεσα με την πόλη, την ιστορία της, άλλα και τη ναυτιλιακή τέχνη. Πρόκειται για μια προσωρινή πρόταση διαμόρφωσης του λιμανιού, εν αναμονή του τελικού σχεδίου, το οποίο αναμένεται μελλοντικά να προκύψει μέσα από την διεξαγωγή αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Να σημειωθεί ότι και οι 4 αρχιτέκτονες δραστηριοποιούνται σε εταιρείες του εξωτερικού και η εμπειρία τους σε ανάλογης δυναμικής έργα αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής τοπίου είναι καταλυτική για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και άρτιας εργασίας.

Το "ΚΥ.ΜΑ" φρόντισε να ορίσει προσωπική συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας κ. Λεβεντάκη και να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία του πρώτου να έρθει σε επαφή με την ομάδα αυτή. Ο δήμαρχος έδειξε ένθερμο και ουσιαστικό ενδιαφέρον, τόσο για τις κινήσεις επαφής, όσο και για την ίδια τη μελέτη, για την οποία εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθεί πιο λεπτομερώς, ίσως με μια βοηθητική περίληψη παρουσίασης της συνολικής πρότασης.

Σε επόμενη συνάντησή του με εκπροσώπους του Συλλόγου της Αποβάθρας Κυπαρισσίας, ο κ. Λεβεντάκης τους ενημέρωσε για τις επαφές του "ΚΥ.ΜΑ" με τους αρχιτέκτονες και για την προοπτική του όλου εγχειρήματος, γεγονός που βρήκε άπαντες σύμφωνους και ενθουσιασμένους.

Η τετραμελής ομάδα αρχιτεκτόνων θα είναι σύντομα σε θέση να παρουσιάσει στο Δήμο την τελική μορφή της μελέτης, με την προοπτική συμμετοχής σε μελλοντικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του χερσαίου χώρου του λιμανιού Κυπαρισσίας. Η πρόταση φιλοδοξεί να προσφέρει στο Δήμο Τριφυλίας, και ειδικότερα στην Κυπαρισσία, μία σημαντική παρακαταθήκη για πιθανή μελλοντική αξιοποίηση.

Ευχής έργο είναι η μελλοντική ανάπλαση του λιμανιού να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες των αρμοδίων του δήμου και της Περιφέρειας και να συμβάλει στη δυναμική βελτίωση της εικόνας και του χαρακτήρα της Κυπαρισσίας».

Κ.Μπ.