Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 17:01

Αγορά ακινήτου για πλατεία στους Χράνους

Γράφτηκε από τον
Αγορά ακινήτου για πλατεία στους Χράνους

Την απευθείας αγορά ακινήτου για τη δημιουργία, επιτέλους, πλατείας στην Κοινότητα Χράνων αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, προχθές το βράδυ, παρά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τη μείζονα μειοψηφία.

Πρόκειται για οικόπεδο 2,8 στρ. με κτίσμα επί του κεντρικού επαρχιακού δρόμου, που θα αγοραστεί 220.000 ευρώ (σ’ αυτό το ποσό συμφώνησαν οι ιδιοκτήτες του), ενώ ο ορκωτός εκτιμητής το εκτίμησε στα 229.000 ευρώ.

Σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και η πρόεδρος της Κοινότητας Χράνων μίλησαν για ιστορική μέρα, καθώς ελήφθη η απόφαση για να αποκτήσει επιτέλους πλατεία - χώρο εκδηλώσεων και αναψυχής το τουριστικό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας.

Οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας αφορούσαν την περίπτωση αγοράς ενός άλλου οικοπέδου 6 στρ. αντί 250.000 ευρώ, για το οποίο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή υπήρχαν νομικά εμπόδια. Τελικά 4 σύμβουλοί της ψήφισαν λευκό, ενώ οι άλλοι υπερψήφισαν και ο επικεφαλής της Γιώργος Τσώνης είχε αποχωρήσει, μετά από αντιπαράθεση με τον δήμαρχο.

Το ζήτημα του άλλου οικοπέδου έθεσε αρχικά ο Γ. Τσώνης.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Βουτιέρος είπε ότι υπάρχει μόνο μία πρόσβαση στο χώρο από τον επαρχιακό δρόμο. Εκτίμησε πως είναι τεράστιο το τίμημα για τον σκοπό της αγοράς και ανέφερε ότι υπάρχει η δεύτερη περίπτωση, που είναι πιο συμφέρουσα κι έχει πρόσβαση από 3 δρόμους.

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου απάντησε ότι κρίθηκε ακατάλληλο το ακίνητο της δεύτερης περίπτωσης.

Ο αντιδήμαρχος - εισηγητής Κώστας Ρούτσης παραδέχθηκε ότι υπήρχε η δεύτερη προσφορά, αλλά διευκρίνισε πως δεν μπορεί να γίνει αγοραπωλησία αν δεν περάσει 10ετία.

Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Κώστας Μαλιώτης, αφού επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία πλατείας, παρατήρησε πως θα ήθελε να είναι ομόφωνη η απόφαση και πρότεινε να δοθεί παράταση, μήπως μπορεί να αγοραστεί ο άλλος χώρος. Στην πρόταση αυτή του Κ. Μαλιώτη συμφώνησαν 10 σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο ίδιος και ο Μανώλης Δουρούμης, αλλά την καταψήφισαν 15 σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Στραβόλαιμος ανέφερε ότι “εδώ και 20 χρόνια πολεμάμε να φτιάξουμε μια πλατεία στους Χράνους. Είναι μοναδική ευκαιρία”.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου επέμεινε πως είναι απροσπέραστο το νομικό θέμα με το άλλο οικόπεδο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Φύκιρης - κάτοικος Χράνων παρατήρησε ότι “ήρθε η ώρα να πάρουμε μια ιστορική απόφαση. Είναι η μοναδική ευκαιρία. Να πάρουμε με αίσθημα ευθύνης την απόφαση”. Και αφήνοντας αιχμή κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής υποστήριξε ότι “εμείς δεν πετάμε λεφτά για να φτιάχνουμε πλατείες στα ποτάμια”.

Ακολούθησε 5 λεπτά διάλειμμα για να διαβουλευτεί η μείζων μειοψηφία.

Με την επανέναρξη ο Κ. Μαλιώτης άλλαξε τη στάση του, εξηγώντας ότι “αφού ο κ. Καλοφωλιάς μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχουμε χρόνο και κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα, είναι άτοπη η αναβολή και πρέπει να ψηφίσουμε όλοι ομόφωνα για την αγορά”.

Ο αντιδήμαρχος Τ. Παπαγεωργίου επέμεινε ότι “ακολουθήθηκε νομότυπη διαδικασία. Αν υπάρχει πολεοδομικό ζήτημα, δεν προχωράει η αγορά. Θα έχουμε νομικό θέμα αν ακυρώσουμε τη διαδικασία”.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος δήλωσε υπερήφανος για την παράταξή του και παρατήρησε ότι “έδειξαν δείγματα ενότητας και ωριμότητας οι σύμβουλοι των Χράνων”. Επέκρινε τη μείζονα μειοψηφία, λέγοντας “θα βρίσκατε έναν τρόπο για να μην ψηφίσετε” και τους κάλεσε 
“να συνέλθετε”, είπε πως “είναι ντροπή να γίνονται εκδηλώσεις σε δανεικά ελαιοπερίβολα” και παρατήρησε ότι “θα είναι προς εξυπηρέτηση των κατοίκων και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος”.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Χράνων Ελένη Κουράκλη φανερά συγκινημένη είπε ότι “είναι μια ιστορική μέρα, δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER