Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 08:27

Μόνο ομπρέλες στα καταστήματα της Κάτω Πλατείας στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Μόνο ομπρέλες στα καταστήματα της Κάτω Πλατείας στη Μεσσήνη

 

Κανονισμό χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στην πλατεία Ιωάννη Αλευρά (κάτω πλατεία) της Μεσσήνης ενέκρινε ομόφωνα χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Κώστα Ρούτση που εγκρίθηκε, προβλέπονται μόνο ομπρέλες και σκιάδια. Ακόμα, μεταξύ άλλων:

“Το καθαρό ελεύθερο ύψος των ομπρελών δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2,20 μέτρων και το συνολικό ύψος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 3,50 μέτρων. Το μέγεθος των ομπρελών πρέπει να είναι τέτοιο που να μην απαιτεί μόνιμη στήριξη.

Το καθαρό ύψος του σκιαδίου (κινητού προστεγάσματος) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2,20 μ. Σε κάθε περίπτωση οι κατασκευές μόνιμης στήριξης των σκιαδίων απαγορεύονται. Κανένα σημείο της ομπρέλας ή των σκιαδίων δεν επιτρέπεται να προεξέχει του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου και να παρεμποδίζει την κίνηση των διερχόμενων πεζών.

Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο (υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κλπ.). Η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων επί του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου θα είναι τέτοια, ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι για την απρόσκοπτη κίνηση των επισκεπτών”.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και επαγγελματίες που πήραν το λόγο.

Ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ζήτησε από τους συμβούλους “να εξαντλήσετε στα πλαίσια της νομιμότητας ό,τι εξυπηρετεί τον επαγγελματία και αυτό είναι που εξυπηρετεί τον πελάτη”. Και ζήτησε, επιπλέον, να δουν και να αποσύρουν την πρόβλεψη των 5 ευρώ το τ.μ., καθώς θα προστεθεί στα έξοδα που θα κάνουν.

Ο Μιχάλης Τσέλιος, αφού ανέφερε ότι “έχουμε άλλα πιο σοβαρά ζητήματα”, ζήτησε να στηριχθούν οι επαγγελματίες, “να δείξετε μια ανοχή, η πλατεία πρέπει να δουλεύει, να έχει κόσμο”.

Ο πολίτης Θανάσης Κανελλόπουλος, διαμαρτυρόμενος, ρώτησε γιατί συντάχθηκε και ψηφίζεται κανονισμός μόνο για την κάτω πλατεία. Ο αντιδήμαρχος Κ. Ρούτσης απάντησε ότι ξεκίνησαν από εκεί γιατί έχει δημιουργηθεί ένταση μεταξύ καταστηματαρχών, και υπάρχει καταγγελία από επαγγελματία σε επαγγελματία, αλλά επεσήμανε πως ο κανονισμός θα επεκταθεί σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ξενογιάννης συμφώνησε με την αναγκαιότητα του κανονισμού, αλλά παρατήρησε πως “ο κανονισμός που εμείς είχαμε φέρει το 2016 ήταν πιο ευνοϊκός για τους επαγγελματίες, πιο βελτιωμένος”. Και επέκρινε το γεγονός ότι “επικεντρώνεται στην πλατεία Ιωάννη Αλευρά”, παραδεχόμενος όμως πως “κι εμείς είχαμε κατηγορηθεί γι’ αυτό”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές είπε ότι η δημοτική αρχή το έφερε άρον άρον και πως “είναι σχεδόν ο ίδιος που είχαμε φέρει το 2016”.  Παρατήρησε πως “τότε τον είχατε καταψηφίσει και είχατε φροντίσει να εκπέσει. Πότε ήταν το λάθος σας;” - και δήλωσε ότι “θα τον ψηφίσουμε, γιατί κρατάμε τις απόψεις μας. Να τηρηθεί απαρέγκλιτα αυτό που θα ψηφίσουμε και θα το παρακολουθούμε”.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι “δεν υπάρχει άρον άρον” και ξεκαθάρισε ότι “από την αρχή έχουμε στόχο την ευταξία, τη νομιμότητα και τα καταστήματα να δουλεύουν σ’ ένα καλύτερο περιβάλλον, με ομαλή πρόσβαση και παραμονή του κόσμου”. Επέκρινε τη μείζονα μειοψηφία ότι “όταν ήσαστε δημοτική αρχή, δεν  είχατε κανονισμό και δεν είχατε ευθύνη παρακολούθησης, ήσαστε άνετοι”. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία – διαφορές, παρατήρησε ότι ο κανονισμός που ψηφίζεται δεν είναι ίδιος μ’ αυτόν της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Οσον αφορά την πρόταση του κ. Χαραλαμπόπουλου που δεν περιελήφθη στον κανονισμό και την ψηφοφορία, ο δήμαρχος είπε ότι έχει καταγραφεί, θα επεξεργαστεί και υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER