Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 09:21

Κόκκινη γραμμή για κτήρια 3.000 τ.μ. στη χερσαία ζώνη λιμανιού της Καλαμάτας

Κόκκινη γραμμή για κτήρια 3.000 τ.μ. στη χερσαία ζώνη λιμανιού της Καλαμάτας

 

Κτήρια 3.000 τ.μ. μπορούν να ανεγερθούν στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Καλαμάτας, σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που προβλέπει η μελέτη για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Το θέμα αυτό για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις, τέθηκε προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλη Τζαμουράνη και Μανώλη Μάκαρη. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε για κόκκινες γραμμές, για περιοχές στη λιμενική ζώνη που δεν πρέπει να κτιστούν κι ενημέρωσε ότι πέρα από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα την εγκρίνει, η επικαιροποίηση του μάστερ πλαν θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, στην απάντησή του ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι “υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο συντελεστή δόμησης”. Παρατήρησε πως “όλα όσα είχαμε πει για την καθαίρεση των αποθηκών και την κατασκευή νέων, για το υδατοδρόμιο, τα κρουαζιερόπλοια και τα μέγα γιοτ έχουν περιληφθεί στη μελέτη”. Κι επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε, “όταν θα γίνει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) μπορούν να οικοδομηθούν 3.000 επιπλέον τ.μ.”. Ξεκαθάρισε ότι “τα κτήρια στο Πάρκο Λιμενικού, μπροστά στο λιμάνι (Τσαμαδού - Ακρίτα) και στην παραλιακή ζώνη (Γυμνάσιο Παραλίας - Κοιλάκου)  μας αφορούν” και διευκρίνισε πως “μόνο το συντελεστή δόμησης θα συζητήσουμε, τα άλλα δεν θα τα συζητήσουμε”. Επεσήμανε ότι “πρέπει να υπάρξει πρόταση που θα βάζει κόκκινες γραμμές. Δεν θα αλλάξουμε το ανάγλυφο της παραλιακής ζώνης, ήπια ανάπτυξη θέλουμε”.

Στην ερώτηση - παρέμβασή του ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης έκανε λόγο για μεγάλο συντελεστή δόμησης στο λιμάνι και για Ναυαρίνου άξονα τροφοδοσίας του ανατολικού προσήνεμου μόλου, σύμφωνα με τη μελέτη του μάστερ πλαν.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης ζήτησε το θέμα της επικαιροποίησης του μάστερ πλαν και ιδιαίτερα της αύξησης του συντελεστή δόμησης να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι “προκύπτει θέμα με τους όρους δόμησης”.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κώστας Αθανασόπουλος παρατήρησε ότι “τη μελέτη του μάστερ πλαν επεξεργάζεται η κ. Κουράκλη (γενική διευθύντρια). Είναι πολυσύνθετο και σοβαρό ζήτημα και θα έρθει για απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Γ.Σ.