Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 16:24

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: “Η Δικαιοσύνη αρμόδια για τις απολύσεις στο Άσυλο Απόρων Ανιάτων”

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: “Η Δικαιοσύνη αρμόδια για τις απολύσεις στο Άσυλο Απόρων Ανιάτων”

Αρμόδια να αποφασίσει για την απόλυση των 5 εργαζομένων - συνδικαλιστών του Ασύλου Απόρων Ανιάτων Καλαμάτας και για τη διαφορά τους με τη διοίκηση του Ιδρύματος “Η Στέγη της Εκκλησίας” είναι η δικαιοσύνη, αποφάνθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεχόμενος την άποψη του ιδρύματος.

Και η πλειοψηφία του Συμβουλίου, αδιαφορώντας για τη στήριξη των απολυμένων, καταψήφισε με 18 ψήφους έναντι 16 υπέρ το κοινό ψήφισμα, στο οποίο συμφώνησαν και κατέθεσαν οι παρατάξεις Κοσμόπουλου και Μάκαρη, που αρχικά είχαν προτείνει διαφορετικά ψηφίσματα.

Το ψήφισμα καταψήφισαν οι παρατάξεις Βασιλόπουλου, Αλειφέρη, Κουκούτση και Μαρ. Οικονομάκου και υπερψήφισαν οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη, Μάκαρη, “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο Μιχ. Αντωνόπουλος (απούσα από τη συνεδρίαση ήταν η παράταξη Κουζή και ο Β. Κοσμόπουλος).

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία κάθε ανθρώπου για εργασία, αλλά υποστήριξε πως κάθε φορέας πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και με το θεσμικό πλαίσιο που τον διέπει. Είπε ότι τα δύο πρόσωπα που έχουν οριστεί από τον δήμαρχο στο Δ.Σ. δεν είναι εκπρόσωποι του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου και στην επιμονή των μειοψηφιών ενημέρωσε πως αυτά τα πρόσωπα είναι ο Χρήστος Αλεξανδρόπουλος και ο κ. Πίκουλας.

Στο ψήφισμα που καταψηφίστηκε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: “Θεωρούμε, όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, προ της επιβολής του έσχατου πειθαρχικού μέτρου της οριστικής απόλυσης από την εργασία, θα έπρεπε να είχε εξαντληθεί κάθε προσπάθεια συμβιβαστικής διευθέτησης της διαφοράς, μέσω του διαλόγου και των αμοιβαίων εξηγήσεων, καθώς και η επιλογή εφαρμογής ηπιότερων μέτρων. Στεκόμαστε, δε, ενάντια στη νομοθετική πρόβλεψη, αλλά και την πρακτική ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης εκ μέρους του εργοδότη, πραγματοποιείται χωρίς αναφορά της αιτίας, πράγμα που, εάν συνέβαινε, θα μπορούσε να μας επιτρέψει την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Εχουμε εδραιωμένη την πεποίθηση ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή υπάρχουν τα περιθώρια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στις δύο πλευρές και καλούμε, ιδίως τη διοίκηση του ιδρύματος, να επανεξετάσει το όλο ζήτημα, στο πλαίσιο συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των 5 απολυμένων υπαλλήλων και μελών της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων στο Ιδρυμα Απόρων Ανιάτων και ζητά τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, με πρωτοβουλία των δύο εκπροσώπων του δημάρχου, για την επανεξέταση του αιτήματος των απολυμένων”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER