Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 08:50

Ο βιολογικός καθαρισμός Γαργαλιάνων πρέπει και μπορεί να γίνει

Γράφτηκε από την
Ο βιολογικός καθαρισμός Γαργαλιάνων πρέπει και μπορεί να γίνει

Η κοινή πεποίθηση ότι ο βιολογικός καθαρισμός Γαργαλιάνων πρέπει και μπορεί να γίνει εκφράστηκε στην ενημερωτική συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων το βράδυ της Παρασκευής στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν -αν και είχαν προσκληθεί- ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, οι αντιδήμαρχοι και αρκετοί επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων. 

Αυτό που εκφράστηκε είναι ότι δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών αλλά δουλειάς, για να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να υποβληθεί πρόταση στη σχετική πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αναφορά υπήρξε στην κινδυνολογία που είχε εκφραστεί για το έργο και την πεποίθηση που πλέον υπάρχει ότι το έργο δεν κινδυνεύει, με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αδρακτά να αναφέρει ότι για αυτόν όλη αυτή η κινδυνολογία ενδεχομένως δεν ήταν άδολη.

Τη συζήτηση διηύθυνε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλης Αγγελόπουλος που τόνισε πως στόχος είναι η ενημέρωση τόσο του συμβουλίου όσο και των κατοίκων για ένα σοβαρό θέμα. Σημείωσε πως έχουν ζητήσει να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα στους Γαργαλιάνους, ωστόσο αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.

Οπως επισήμαναν και οι τοπικοί σύμβουλοι Παναγιώτα Λάππα και Ανδρέας Ματθιουδάκης, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για το έργο, για το οποίο τόσα λέγονται σχετικά με την καταλληλότητα της μελέτης και για το αν μπορεί να γίνει.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο εντεταλμένο σύμβουλο για τους Γαργαλιάνους, ο οποίος εξήγησε ότι ένας από τους λόγους  συνεργασίας με τη δημοτική αρχή είναι για να προωθηθεί το έργο. Σημείωσε πως τα ζητήματα που υπάρχουν είναι ότι πρέπει να αποκτηθεί η έκταση για τη μονάδα επεξεργασίας και να γίνει η σύσταση δουλείας όπου απαιτείται και θα περάσει ο αγωγός. Επίσης να προσαρμοστεί η μελέτη στα κριτήρια της πρόσκλησης, που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό. Τόνισε ακόμη ότι η πρόταση πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου και σημείωσε τις ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση από τη σημερινή δημοτική αρχή, αναφέροντας παράλληλα παραλείψεις των προηγούμενων. Σε αρκετά σημεία τόνισε ότι μιλά εκ μέρους του και όχι εκ μέρους της δημοτικής αρχής και πως θα ζητήσει ΕΔΕ για παραλείψεις που έγιναν.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κατσίβελας υπερασπιζόμενος τις προσπάθειές τους, τόνισε χαρακτηριστικά πως αν δεν υπήρχε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν θα υπήρχε σήμερα αντικείμενο κουβέντας, κάνοντας αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο, δηλαδή να ολοκληρώσουν τη μελέτη. Από εκεί και πέρα σημείωσε ότι μπορεί να γίνει πρόταση όπως είναι η μελέτη και δεν πρέπει να αλλάξει η δυναμικότητα του έργου -“μπορεί να περάσει με αλλαγή διατύπωσης” τόνισε χαρακτηριστικά-, ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή να συμβουλευτεί και να εκμεταλλευτεί τον πρώην προϊστάμενο κ. Γκόνη, όπως και να σταματήσει να κινδυνολογεί.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Σαράντος Κουκούμης στάθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση του έργου επί τόσα χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτό καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης μιας τεχνικής υπηρεσίας σε επίπεδο δήμου που θα μπορεί να κάνει τέτοιες μελέτες.

Από τους δημοτικούς συμβούλους, ο Γιάννης Αδρακτάς σημείωσε πως όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά , η πόλη έχει ανάγκη το έργο γιατί η πόλη βρωμάει. Χαρακτήρισε μελανό σημείο την μη παρουσία δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας από τους Γαργαλιάνους,. Ενώ τόνισε πως όλες οι δημοτικές αρχές κάτι πρόσθεσαν και η προηγούμενη έκανε μεγάλο έργο. Χαρακτήρισε την κινδυνολογία όχι εντελώς άδολη και είπε πρέπει να σταματήσει. Ενώ πρότεινε τη σύσταση πολιτικής επιτροπής παρακολούθησης του έργου.

Ο Γιάννης Κατσούλας σημείωσε πως ο βιολογικός θα γίνει και πλέον πείθονται όλοι , έχει μπει στο τελικό στάδιο ανέφερε. Τόνισε ακόμη πως η συζήτηση αυτή διαψεύδει το δήμαρχο που με τρομοκρατία είχε περάσει στον κόσμο ότι το έργο δεν γίνεται.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε πως πλέον ακούμε ότι όλα είναι καλά και πριν λίγο καιρό στο ΔΣ άλλα , δεν είναι ώρα για ευθύνες αλλά να αναλάβουμε την ευθύνη το έργο να γίνει , ζήτησε δε να ενεργοποιήσουν και να αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό του δήμου και ιδιαίτερα τους ανθρώπους από τους Γαργαλιάνους.

Η Μάγδα Καμπύλη σημείωσε πως σημασία έχει να είμαστε όλοι ενωμένοι , ο βιολογικός είναι θέμα υγείας για τους Γαργαλιάνους , ας ενωθούμε και ας παλέοψουμε.

Ο πρώην δήμαρχος Κώστας Κόλλιας υπερασπίστηκε τα όσα έπραξαν στη θητεία του , σε μια δύσκολη περίοδο είπε που ο δήμος είχε πρωτοσυσταθεί , θα χαιρόμουν είπε να ήταν εδώ σε αυτή τη συζήτηση ο δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος , ενώ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ο πρώην προϊστάμενος της ΤΥ του Δήμου Γιώργος Γκόνης, τόνισε πως παρά την πικρία του από τις επιθέσεις που και τις κατηγορίες που έχει δεχθεί είναι έτοιμος να βοηθήσει για το έργο. Τόνισε πως ο σχεδιασμός και μελέτη κάθε φορά αναμετριέται με τις απαιτήσεις που υπάρχουν από τις προσκλήσεις χρηματοδότησης άλλες είπε είναι του Φιλόδημος και άλλες του ΥΠΕΡΑΑ , τονίζοντας πως στο δεύτερο είναι σαφώς πιο πολλές και πως από τότε που αποφασίστηκε να προταθεί εκεί έχουν γίνει πολλά πράγματα για να πληρούνται τα κριτήρια. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο λύσεις , η μία είναι σε πολιτικό επίπεδο , όπου το έργο μπορεί να ενταχθεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση και η δεύτερη να τεκμηριωθεί η δυναμικότητα για πληθυσμό 12 χιλ. κατοίκων το οποίο είπε δεν είναι υπερβολικός αριθμός και μπορεί να γίνει.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αγγελής Κοροβήλας ζήτησε από τον κ. Γκόνη (που ήταν ο μοναδικός που χειροκρότησε το κοινό) να πει όλα αυτά και στο δημοτικό συμβούλιο όταν θα συνεδριάσει για αυτό το θέμα.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER