Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 10:15

Απάντηση Δήμου Δυτικής Μάνης για τα δένδρα στο Ακρογιάλι

Γράφτηκε από την

 

Στην έγκριτη εφημερίδα σας και στη σελίδα 13 του Σαββατοκύριακου 7 και 8 Μαρτίου 2020 υπήρξε δημοσίευμα με θέμα “Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρογιαλίου - Διαμαρτυρία για ξερίζωμα δέντρων”.

Επειδή σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρεται ο Δήμος Δυτικής Μάνης ως υπεύθυνος του γεγονότος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τόσο εσάς όσο και το αναγνωστικό κοινό σας για τα παρακάτω:

1. Ολος ο χώρος του Ακρογιαλίου είναι αιγιαλός και την ευθύνη γι' αυτόν την έχει η Κτηματική Υπηρεσία.

2. Κάποια χρονική στιγμή έγιναν παρεμβάσεις στον αιγιαλό και άναρχη δεντροφύτευση.

3. Κάτοικος Ακρογιαλίου έστειλε αίτηση-αναφορά στις 18/10/2019 προς το Δήμο Δυτικής Μάνης με κοινοποίηση σε Κτηματική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Ναυτιλίας και γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για έκνομες καταστάσεις στην παραλία του Ακρογιαλίου.

4. Ο δήμος ζήτησε κοινή σύσκεψη με Λιμεναρχείο και Κτηματική Υπηρεσία όταν διαπιστώθηκε ότι την αρμοδιότητα του αιγιαλού έχει η Κτηματική Υπηρεσία και ο δήμος είναι απλά εκτελεστικό όργανο αποφάσεών της.

5. Με αλληλογραφία με το σύλλογο Ακρογιαλίου έγινε γνωστό ότι ο σύλλογος έκανε τις παρεμβάσεις στον αιγιαλό χωρίς άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία.

6. Τέλος στις 31/1/2020 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας με αριθμ.πρωτ.8860 ΕΞΕ 2020 προς το Δήμο Δυτικής Μάνης και κοινοποίηση στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας αναφέρει μεταξύ άλλων: “...εξ αφορμής καταγγελιών σχετικώς με πρωτοβουλίες αναλαμβανόμενες αναρμοδίως και εκτός διαχειριστικού πλαισίου, στους χώρους αιγιαλού στην Τ.Κ. Ακρογιαλίου παρακαλούμε όπως προβείτε στην απομάκρυνση των πάσης φύσεως αντικειμένων και δέντρων εκ του εν λόγου χώρου...”.

Αυτή είναι η όλη αλήθεια.

 

Το δημοσίευμα της “Ε”

Τη δυσαρέσκεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου προκάλεσε η χθεσινή ενέργεια του Δήμου Δυτικής Μάνης να ξεριζώσει 5 δένδρα που είχαν φυτευτεί από το σύλλογο μεταξύ δρόμου και αμμουδιάς.

Μιλώντας στην “Ε” οι εκπρόσωποι του συλλόγου είπαν ότι πρόκειται για φυτά που είχαν τοποθετηθεί σε δενδροφύτευση με στόχο τον καλλωπισμό της περιοχής. “Δεν πρόκειται για κάποια κίνηση που κάποιος από εμάς έχει προσωπικό ή επαγγελματικό συμφέρον, αλλά προχωρήσαμε σε αυτό για να ομορφύνουμε τον χώρο” τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος Σούλης Κουτίβας.

Από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής ζητείται να γίνει γνωστό, αν υπήρξε κάποια καταγγελία για τα δένδρα και τι ακριβώς ώθησε τη δημοτική αρχή να τα απομακρύνει, ενώ σημειώνουν ότι κατά το παρελθόν ο σύλλογος έχει απαλλαγεί και δικαστικά σε ανάλογη υπόθεση, καθώς δεν προέκυψε να υπάρχει ίδιον όφελος από αυτή την κίνηση.