Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 17:06

Εγκριση δέσμης μέτρων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εγκριση δέσμης μέτρων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

Δέσμη μέτρων (εκ των οποίων αρκετά έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή), για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και την ελάφρυνση των πληγεισών επιχειρήσεων του δήμου, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη αύριο Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι αυτά που είχαν προγραμματιστεί και στην “κεκλεισμένων των θυρών”, λόγω του κορονοϊού, συνεδρίαση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” την Τετάρτη 18  Μαρτίου, η οποία αναβλήθηκε καθώς τα μέτρα κατά του φονικού ιού είναι πλέον πιο αυστηρά.

Το πιο σημαντικό θέμα στη συνεδρίαση είναι οι απόψεις επί της μελέτης επικαιροποίησης του προγραμματικού σχεδίου (μάστερ πλαν) του λιμανιού της Καλαμάτας (όροι δόμησης - χρήσεις γης). 

Να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι  στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Καλαμάτας μπορούν να ανεγερθούν κτήρια 3.000 τ.μ., σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που προβλέπει η μελέτη για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Για το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις από παρατάξεις των μειοψηφιών και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έχει μιλήσει για “κόκκινες γραμμές”, για περιοχές στη λιμενική ζώνη που δεν πρέπει να χτιστούν.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σημειώνει: «Επειδή στη μελέτη δεν προτείνεται η θέση, αλλά ούτε και η χρήση κατασκευών για την κάλυψη της επιπλέον δόμησης, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κυρίως σε θέσεις που είναι σε αντίθεση με τις πάγιες απόψεις του δήμου, αλλά και με τις αρχές του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, προτείνεται:

Να περιοριστεί η επιπλέον δόμηση. Να απαγορευτεί η επιπλέον δόμηση στις περιοχές: Στο Πάρκο του Λιμενικού. Νότια της Ναυαρίνου, στο τμήμα από δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Τσαμαδού έως την οδό Φαρών. Από τη Φαρών έως την Ακρίτα. Μεταξύ του μόλου του ΝΟΚ έως τον υπήνεμο μόλο (“Βραχάκια”)».

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί η τροποποίηση παραγράφου της γενικής κανονιστικής απόφασης για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, που αφορά τη νομιμοποίηση διακοσμητικών στοιχείων έως 1,20 μέτρο ύψος και ανεμοφρακτών έως 1,80 μέτρο ύψος, σε κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία, για τα οποία εισηγείται θετικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ακόμα, θα συζητηθεί η κοινή πρόταση 23 συμβούλων από 6 παρατάξεις των μειοψηφιών για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσίαση των θέσεων και απόψεων όλων των συμβούλων.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο “Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER