Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 09:42

Μεσσήνη: Παρέμβαση Λάσκαρη για βοήθεια σε άστεγη

Γράφτηκε από την
Μεσσήνη: Παρέμβαση Λάσκαρη για βοήθεια σε άστεγη

 

Αστεγη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας είναι εγκαταλελειμμένη περίπου ένα χρόνο σε ετοιμόρροπο κτίσμα στην πόλη της Μεσσήνης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια αλλά και η δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας.

Το παραπάνω ζήτημα επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Γιάννης Λάσκαρης και κάνει έκκληση να βρεθεί λύση.

Αναλυτικά σημειώνει:

“Αγωνία στη Μεσσήνη: Κίνδυνος για άστεγη που έχει εγκατασταθεί σε ερείπιο (υγειονομική βόμβα). Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ελέω πανδημίας.

Κάνω έκκληση δημόσια καθώς μετά από έναν ολόκληρο χρόνο προσπάθειας δεν έχει βρεθεί λύση για ηλικιωμένη άστεγη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας, την οποία έχουν εγκαταλείψει και εγκαταστήσει σε ετοιμόρροπο κτίσμα στην πόλη της Μεσσήνης. Καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊου και στη Μεσσηνία αλλά και στην πόλη της Μεσσήνης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ίδια αλλά και για τη δημόσια υγεία. Κρίνοντας απερίσκεπτα κάποιοι συμπολίτες εγκατέστησαν την άστεγη γυναίκα σε ετοιμόρροπο σπίτι σε γειτονιά της Μεσσήνης (επί της Παπασταθοπούλου). Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει ψυχολογικά αλλά και σοβαρά κινητικά προβλήματα (δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς βοήθεια), χρειάζεται 24ωρη παρακολούθηση και με μεγάλο κίνδυνο μένει στο ετοιμόρροπο κτίσμα που στερείται ρεύματος, νερού, τουαλέτας κ.λπ., ενώ η ίδια έχει να φροντίσει την ατομική της υγιεινή για ένα χρόνο καθώς δεν υπάρχει λουτρό. Το σπίτι καταρρέει, στάζει νερά όταν βρέχει, ενώ εντός και εκτός αυτού έχουν βρει καταφύγιο τρωκτικά, καθώς έχουν συσσωρευτεί εντός του πολλά σκουπίδια. Επίσης ο εξωτερικός χώρος είναι και αυτός σε άθλια κατάσταση, όπου ακόμη και φίδια έχουν εντοπισθεί, ενώ η γειτνίαση του ερειπίου με γειτονικό ακαθάριστο οικόπεδο δημιουργεί μια υγειονομική βόμβα και εγκυμονεί ακόμη και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο δήμος δεν διαθέτει υποδομές (όπως υπνωτήρια) και οι υπηρεσίες έχουν δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο που τους αναλογεί, ενώ είναι αξιέπαινη η προσπάθεια δύο συμπολιτών μας να την διατηρήσουν στη ζωή προσφέροντάς της καθημερινά γεύματα. Αποτελεί μονόδρομο η μεταφορά της άστεγης κατ’ ουσίαν αυτής γυναίκας σε κατάλληλο χώρο διαμονής και φιλοξενίας ή και δομής και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί αν αυτή τη στιγμή νοσήσει ελέω της πανδημίας του κορονοϊού απειλείται η υγεία της, των κατοίκων της γειτονιάς και της πόλης ολόκληρης . Η κατάσταση είναι τραγική και είναι χαρακτηριστικό πως στέκεται για ώρες στον ήλιο για να ζεσταθεί. Τίθεται σοβαρό θέμα για τα θεμέλια και της δημόσιας υγείας και πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν άμεσα τη μετεγκατάστασή της αλλά και την κατεδάφιση του ερειπίου, καθώς και αυτό απειλεί τη δημόσια υγεία. Η διατήρηση της γυναίκας σε αυτό είναι πράξη συνενοχής, αδιαφορίας και αποποίησης των ευθυνών”.

 

 


NEWSLETTER