Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 08:39

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απαγορεύσεις και περιορισμοί δόμησης στο λιμάνι Καλαματάς

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απαγορεύσεις και περιορισμοί δόμησης στο λιμάνι Καλαματάς

 

Να περιοριστεί η συνολική δόμηση και να απαγορευτεί η δόμηση στο Πάρκο του Λιμενικού, νότια της Ναυαρίνου από την Τσαμαδού έως την Ακρίτα και από την προέκταση της Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τον υπήνεμο μόλο (“Βραχάκια”): Αυτό αποφάσισε την Τρίτη, με μεγάλη πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, σχετικά με τη μελέτη επικαιροποίησης του μάστερ πλαν του λιμανιού.

Για να υπάρξει αυτή η πλειοψηφία για τις “κόκκινες γραμμές”, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με τους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών.

Στην απόφαση, όπως την παρουσίασε ο δήμαρχος, επισημαίνεται ακόμα η ήπια ανάπτυξη του λιμανιού με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, η αποδοχή των προτεινόμενων κτηριακών εγκαταστάσεων, η αποδέσμευση του Λιμενικού Πάρκου και των οδών Αναλήψεως και Ψαρών από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού, και η εξεύρεση των θέσεων στάθμευσης που περιορίζονται.

Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε παρατάξεις. Την πρόταση καταψήφισαν οι σύμβουλοι του “Ανοιχτού Δήμου”, εκτός από τη Μαρία Αγγελή που ψήφισε λευκό, και η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή, ενώ ο σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Λαζαρίδης ψήφισε λευκό.

Λευκό ψήφισαν, ακόμα, ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Γιώργος Σωφρονάς, ενώ η παράταξή του υπερψήφισε.

Στη συζήτηση και στην αντιπαράθεση που υπήρξε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “η διαβούλευση έγινε το Μάρτιο του 2018 και τώρα ερχόμαστε να περιορίσουμε τον συντελεστή δόμησης”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη” Δημήτρης Κουκούτσης είπε πως “πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή τι θα γίνει από τον ΝΟΚ έως του Κοιλάκου”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, αν και δήλωσε πως συμφωνεί, παρατήρησε ότι “έπρεπε να πάμε σε πιο εκτεταμένη συζήτηση και με τους φορείς” - και πρόσθεσε ότι “ακούγονται διάφορα”. Στο ερώτημα του δημάρχου “τι ακούγεται”, έκανε λόγο για εκμετάλλευση με ΣΔΙΤ και πως υπάρχει κάτι με παραχώρηση του λιμανιού.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι “θα γίνει διαγωνισμός, επιλογή όλων είναι η προστασία της χερσαίας ζώνης του λιμανιού”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε ότι “έπρεπε να συζητηθεί και με τους φορείς που έχουν σχέση με το λιμάνι”. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως “αυξάνεται η δόμηση σε σχέση με το ψηφισμένο μάστερ πλαν του 2018. Είναι κακό για το λιμάνι, υπάρχει μπάζωμα μπροστά από το ΝΟΚ. Δεν έπρεπε να ακολουθηθούν fast track διαδικασίες”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή είπε ότι “λείπει η άποψη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Η Διαπαραταξιακή δεν υποκαθιστά τη διαβούλευση των φορέων”.

Ο Δ. Κουκούτσης είπε ότι “υπάρχουν ενστάσεις, αλλά το έργο πρέπει να προχωρήσει”, έκανε λόγο για “μικροσυμφέροντα και μικροσυγκρούσεις που δεν πρέπει να υπάρχουν” και πρότεινε “να δεσμευτούμε ηθικά ότι θα το ξανακοιτάξουμε στο μέλλον”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης τάχθηκε κατά της διαβούλευσης του μάστερ πλαν από την αρχή, αναφέροντας ότι “όλοι οι φορείς τοποθετήθηκαν και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και πρότεινε στους μελετητές”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER