Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 09:50

Βασιλόπουλος για κορονοϊό: “Να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όμως έχει φτάσει ο καιρός της ατομικής ευθύνης. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τη δημόσια υγεία. Μένουμε σπίτι, σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης. Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας, μην ξεγελιόμαστε”.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, χθες το μεσημέρι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τηλεδιάσκεψη.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος σχετικά με τον κορονοϊό, αλλά και το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, παρατήρησε ότι “είμαστε, αν όχι ο πρώτος, από τους πρώτους δήμους που οργανώθηκαν και έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, πολλές φορές προλαβαίνοντας ακόμα και τις οδηγίες του κράτους. Εχουμε λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα. Αντισηπτικά, καταγραφή, θερμομέτρηση, απολυμάνσεις... Καταλυτική θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι και η λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κορονοϊού. Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας λειτουργεί λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται και συνεχίζει να προσφέρει τοπικά προϊόντα, φρέσκα, ποιοτικά και οικονομικά”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει δώσει σε εργαζόμενους άδειες σε ευπαθείς ομάδες, ειδικές άδειες, κανονικές, αλλά και τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τη στήριξη του αρμόδιου Τμήματος. Πληροφόρησε ότι ο δήμος λειτουργεί σε δύο βάρδιες έως τις 9 το βράδυ, επισημαίνοντας πως αυτό το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, ο δήμος με τις δομές του, οφείλει να παραμείνει ενεργός και ζωντανός δίπλα στους πολίτες.

Οσον αφορά την ενίσχυση των δομών και δράσεων της Πρόνοιας, υπενθύμισε ότι “έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τη διαχείριση ζητημάτων κορονοϊού, έχει γίνει προσωρινή κατανομή - μετακίνηση προσωπικού από δομές του δήμου, όπως τα ΚΔΑΠ για την καλύτερη λειτουργία την περίοδο αυτή, ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, ενισχύσαμε το δημοτικό συσσίτιο, του οποίου η διανομή γίνεται κατ’ οίκον, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»”.

Για τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, αναφέρθηκε στα μηδενικά τέλη καθαριότητας και τέλη κοινόχρηστων χώρων, στη μη καταβολή διδάκτρων και τροφείων για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστές οι σχολές, στην αναστολή της ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και στην άμεση προσαρμογή στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μετέφερε για αργότερα τους προβλεπόμενους φόρους και τη μείωση και αναστολή πληρωμής των ενοικίων των επιχειρήσεων.

Παραδέχθηκε ότι “όλα αυτά τα μέτρα έχουν κόστος, αφενός στην παραγωγή έργου, λόγω του μειωμένου προσωπικού και των απαγορεύσεων και αφετέρου στα έσοδα του προϋπολογισμού του δήμου” - και επεσήμανε: “Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η δημόσια υγεία, έχουμε χρόνο να προσδιορίσουμε ποιο είναι το μέγεθος και να διεκδικήσουμε την ανάλογη χρηματοδότηση από την Πολιτεία”.

Οσον αφορά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών με τηλεδιάσκεψη, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “είμαστε ο πρώτος δήμος στη χώρα μας που προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται, έργα συνεχίζονται να υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στο δήμο και μία μεγάλη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος προέτρεψε “να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, αισιόδοξοι, σε επαγρύπνηση, να εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε. Μαζί θα τα καταφέρουμε. Μένουμε σπίτι”.

Γ.Σ.