Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 09:30

Καλαμάτα: Διαφωνία Τζαμουράνη στην επέκταση ακτής στο ΝΟΚ

Καλαμάτα: Διαφωνία Τζαμουράνη στην επέκταση ακτής στο ΝΟΚ


Τη διαφωνία του με την πρόταση επέκτασης της ακτής μπροστά στο ΝΟΚ, με επίχωση 2-3 στρεμμάτων θάλασσας και κατασκευή κρηπιδώματος μήκους περίπου 120 μέτρων, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος”, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν του λιμανιού.

Υπενθυμίζει ότι τάχθηκε υπέρ της μείωσης της δόμησης για τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο ναυταθλητισμός της πόλης μας θα ασφυκτιά σε αυτή τη θέση - και έθεσε το ζήτημα αναζήτησης νέας θέσης μεταστέγασής του στη Δυτική Παραλία.
Ακόμα, προτείνει την ίδρυση εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Ναυτικού Μουσείου Καλαμάτας και μιας αίθουσας Τέχνης.
Οσον αφορά τις απόψεις του για το μάστερ πλαν του λιμανιού ο Β. Τζαμουράνης σημειώνει:
“Το μάστερ πλαν (γενικό προγραμματικό σχέδιο) του λιμανιού της Καλαμάτας έχει σκοπό την αντιμετώπιση των υφιστάμενων, αλλά και των μελλοντικών αναγκών του, ώστε να ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό του ρόλο. Στόχος της σύνταξης ή επικαιροποίησης του μάστερ πλαν είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός των διαφόρων τομέων δραστηριότητας του λιμανιού, των εγκαταστάσεων του κατά μέγεθος και θέση, ώστε στο περιορισμένο χώρο της χερσαίας ζώνης να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργικότητα, η καλύτερη εξυπηρέτηση και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επειδή, όμως, το λιμάνι αποτελεί υποδομή άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη, πρέπει κατά την εκπόνηση της μελέτης να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παράμετροι ανάπτυξης της πόλης και οι προοπτικές της, ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της, το κυκλοφοριακό της σύστημα κτλ. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο μάστερ πλαν δράσεις σημερινές ή μελλοντικές που θα έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής και που δεν θα υπονομεύουν τα συμφέροντα της τοπικής επιχειρηματικότητας και του κοινωνικού συνόλου.
Ο καθορισμός των χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης στη χερσαία ζώνη λιμένα, πραγματοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργείου Ναυτιλίας για λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος, εθνικής σημασίας (όπως το λιμάνι της Καλαμάτας) ή μείζονος ενδιαφέροντος. Επ’ αυτών ενημερώνεται και εκφέρει γνώμη το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το προηγούμενο Δ.Σ. με την υπ’αριθ.101/2018 απόφαση του γνωμοδότησε για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν και έδωσε στους μελετητές το πλαίσιο της επιθυμητής μορφής του λιμανιού και σειρά προτάσεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο σχέδιο. Δηλαδή, ότι το λιμάνι θα έχει κατά βάση τουριστικό χαρακτήρα, αλλά θα διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για τη περιορισμένη εμπορική του δραστηριότητα, θα συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα φιλοξενίας mega yachts, την εγκατάσταση και λειτουργία υδατοδρομίου, τη δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, την κατεδάφιση των αποθηκών, τη μη αλλαγή των χαρακτηριστικών του προλιμένα (από Πανελλήνιο έως Ψαροπούλα), τη δυνατότητα εκτέλεσης των έργων των λιμενικών εγκαταστάσεων από ιδιώτες με ΣΔΙΤ και άλλα.
Στην παρούσα φάση το ζήτημα που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Δ.Σ. ήταν η γνωμοδότηση επί δύο βασικών θεμάτων, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση των σχετικών Π.Δ. Συγκεκριμένα, επί των χρήσεων γης που προτείνονται από τους μελετητές και τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης στη χερσαία ζώνη του λιμένα.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ


Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η συζήτηση επί του σοβαρού αυτού θέματος έγινε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (με τηλεσυνεδρίαση, που για πρώτη φορά έγινε στο Δ.Σ. Καλαμάτας), χωρίς τη δυνατότητα παρουσίας των μελετητών, που θα ενημέρωναν το σώμα και θα απαντούσαν σε ερωτήσεις των μελών του και χωρίς φυσικά τη συμμετοχή στη συνεδρίαση ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων. Σε πρότασή μας για αναβολή του θέματος, ο δήμαρχος ζήτησε να συζητηθεί άμεσα, γιατί συναρτάται με το έργο κατασκευής του αγωγού αποχέτευσης ομβρίων της ΝΑ Καλαμάτας που διέρχεται σε ένα τμήμα του από τη χερσαία ζώνη και όπως ισχυρίστηκε δεν μπορεί να αναβληθεί, γιατί με την καθυστέρηση διακυβεύεται η ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επί της ουσίας, λοιπόν, αναφορικά με τις χρήσεις γης στο λιμάνι της Καλαμάτας, η μελέτη έχει συμπεριλάβει τις απόψεις του Δ.Σ. Καλαμάτας, όπως εκφράστηκαν το 2018, με μόνη εξαίρεση την πρόταση επέκτασης της ακτής μπροστά στο ΝΟΚ με επίχωση 2-3 στρεμμάτων θάλασσας και κατασκευή κρηπιδώματος μήκους περίπου 120 μέτρων. Η νέα αυτή προσθήκη είναι σε αντίθεση με την 101/2018 απόφαση του Δ.Σ., που αναφέρει κατά λέξη «δε πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προλιμένα, δεδομένου ότι υπάρχει η αντίληψη στη πόλη να μη γίνει στον προλιμένα καμία επέμβαση επί της ακτογραμμής και να παραμείνει η αμμώδης παραλία». Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίξαμε τη μη συμπερίληψη της συγκεκριμένης επέμβασης στο επικαιροποιημένο μάστερ πλαν.
Αναφορικά με τους όρους και περιορισμούς δόμησης, η πρόταση των μελετητών περιορίστηκε από 10.500 τ.μ. κτιρίων σε 7.980 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων σήμερα κτηρίων, πλην εκείνων που θα καθαιρεθούν, και τέθηκαν περιορισμοί ως προς τη θέση των νέων κτηρίων στα 4 λιμενικά οικοδομικά τετράγωνα, καθώς και ως προς το ύψος τους.

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ειδικότερα για το ΛΟΤ4 (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις) νότια του ΝΟΚ, πρότεινα τη μείωση της δόμησης, από 1560 τ.μ. που προτείνουν οι μελετητές σε 1.000 έως 1.200 τ.μ., δοθέντος ότι η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να παραμείνει κατά το δυνατόν αδόμητη και ελεύθερη στο κοινό. Σημειώνεται εδώ, ότι ακόμα και η πρόταση των δύο Ναυταθλητικών Ομίλων που είχε κατατεθεί στο δήμο ήταν της τάξης των 1200 τ.μ., πρόταση που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο ναυταθλητισμός της πόλης μας, με τη μακρά του ιστορία και τη πλούσια αθλητική του δραστηριότητα, θα ασφυκτιά πάντα σε αυτή την περιορισμένη θέση. Θεωρώ ότι η αναζήτηση νέας θέσης μεταστέγασης του στη Δυτική Παραλία, θα εξασφάλιζε τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τις λοιπές υποδομές, που είναι απαραίτητες για τις σημερινές δραστηριότητες του, αλλά και για την ανάπτυξή τους.
Επίσης, προτείναμε την ίδρυση εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα του Ναυτικού Μουσείου Καλαμάτας και μιας αίθουσας Τέχνης, που συνάδουν απόλυτα με τη τουριστική προοπτική του λιμανιού και την επισκεψιμότητα της Παραλίας. Στην πρόταση αυτή, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι για αυτό το σκοπό θα αξιοποιηθεί το κτήριο του πρώην Γυμνασίου Παραλίας, που στεγάζει σήμερα τη Σχολή Εικαστικών.
Τέλος, επισημάναμε την ανάγκη εξασφάλισης περισσότερων θέσεων στάθμευσης τη θερινή περίοδο στη χερσαία ζώνη, προς όφελος της επισκεψιμότητας της περιοχής και συμφωνήσαμε στην επαναφορά του αιτήματος της αποδέσμευσης της περιοχής του πάρκου του Λιμενικού Ταμείου, της οδού Αναλήψεως και τμήματος της οδού Ψαρών από τη χερσαία ζώνη και την ένταξη τους στο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Καλαμάτας”.