Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 08:29

Δήμος Καλαμάτας: “Να μην πετιούνται στο έδαφος μάσκες και γάντια”

Γράφτηκε από την

 

 

Την προσοχή των δημοτών, όσον αφορά τη διαχείριση των μέσων ατομικής προστασίας μετά τη χρήση τους, ζητούν η δημοτική αρχή και οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας.

Οπως επισημαίνουν, δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της απόρριψης στο έδαφος χρησιμοποιημένων γαντιών και μασκών, ιδίως γύρω από τα καταστήματα που λειτουργούν αυτή την περίοδο (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ).

Υπενθυμίζουν στους δημότες ότι τα χρησιμοποιημένα μέσα προστασίας  όπως γάντια, μάσκες κλπ. δεν απορρίπτονται σε καμία περίπτωση στο έδαφος ή στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. “Πρέπει να τοποθετούνται σε διπλές, πολύ καλά δεμένες σακούλες, και να απορρίπτονται στους γκρι κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς να ερχόμαστε σε επαφή με τον κάδο, χρησιμοποιώντας πάντα τον ποδομοχλό”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακόμα, ο δήμος ενημερώνει πως ανταποκρινόμενος άμεσα στην Α.Π. ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/33489/187 /6-4-2020 οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απομάκρυνε άμεσα τους μπλε κάδους από το προαύλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση», καθώς όπως αναφέρει και η οδηγία υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν στους μπλε κάδους ιατρικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του Covid-19 στους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Ο Δήμος Καλαμάτας παρατηρεί ότι “η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία και προσδοκούμε στη συμμόρφωση και συνεργασία όλων των δημοτών μας, για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για όλους μας”.