Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 16:14

Νέα παράταση για το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Νέα παράταση, την 4η στη σειρά, μέχρι τις 30 Απριλίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης (σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη), για την ολοκλήρωση του (μισού) έργου κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν τα κτηριακά και τον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια ως δεύτερο υποέργο θα προκηρυχθούν οι μεταλλικές κερκίδες, η ολοκλήρωση και η παράδοση του θεάτρου 2.000 θεατών, με συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, όπως έχει συμφωνηθεί με τη Διαχειριστική Αρχή.

Στην πλειοψηφία του το Συμβούλιο αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του αναδόχου για καθυστέρηση στην προμήθεια υλικών και την εκτέλεση των εργασιών, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, θα χρειαστεί αγώνας δρόμου, επιτάχυνση των διαδικασιών και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε το Ανοιχτό Θέατρο να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021.

Τη νέα παράταση καταψήφισαν παρατάξεις των μειοψηφιών που έχουν διαφωνήσει με την κατασκευή του θεάτρου δίπλα στο Νέδοντα, στο παλιό φυτώριο του δήμου, στην αρχή της οδού Χρήστου Μαλαπάνη.

Να αναφέρουμε ότι το έργο (για την ακρίβεια, το υποέργο που ολοκληρώνεται) ήταν προϋπολογισμού 998.000 ευρώ και υλοποιείται από την εταιρεία Vasartis Α.Ε. με έκπτωση 53,33%.

Υπενθυμίζουμε ότι για το έργο του ανοιχτού θεάτρου, για την έγκριση του 1ου ΑΠΕ και την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2019, πραγματοποιήθηκαν δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με οριακές αποφάσεις: Στην πρώτη στις 29 Οκτωβρίου η έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και την παράταση δεν πέρασε με 18 ψήφους κατά, 17 υπέρ και 5 λευκά. Στη δεύτερη στις 19 Νοεμβρίου η έγκριση του ΑΠΕ και η παράταση πέρασαν με οριακή πλειοψηφία, για μία ψήφο (16 υπέρ - 15 κατά), μετά από αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από παρατάξεις των μειοψηφιών, καθώς αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό.

Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από τις μειοψηφίες, κυρίως, στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου, αφορούσαν τη χωροθέτηση του έργου και την κατασκευή του δίπλα στο Νέδοντα, σε πλημμυρική ζώνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νέδοντας δεν έχει οριοθετηθεί (είναι σε εξέλιξη η μελέτη οριοθέτησης).