Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 08:57

Καλαμάτα: Καλοκαιρινός πονοκέφαλος η ανάπλαση της Ιατροπούλου


Το έργο ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης της Ιατροπούλου, στο κέντρο της Καλαμάτας, πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι, για να περιοριστεί η ταλαιπωρία επαγγελματιών, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Αυτό τονίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Μεγάλη Τρίτη με τηλεδιάσκεψη, γι’ αυτό και εγκρίθηκε παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 30 Ιουνίου, μικρότερη από αυτήν που εισηγείτο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (έως τις 5 Αυγούστου).
Ωστόσο, αναγνωρίστηκε στο Συμβούλιο ότι το έργο μπορεί να καθυστερήσει, λόγω οικονομικής αδυναμίας και μη πληρωμής του εργολάβου, καθώς, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, “το Πράσινο Ταμείο δεν έχει πληρώσει κανέναν”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε πως “οφείλουμε να πιέσουμε για να τελειώσει το συντομότερο, γιατί είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης, έχει ιδιαιτερότητα”. Και συμπλήρωσε ότι η εκτέλεση εργασιών δεν έχει διακοπεί, δεν έχει απαγορευτεί με τον κορονοϊό.
Σε αυτές τις παρατηρήσεις και για παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου συμφώνησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να δεχθεί μια τόσο μεγάλη παράταση 120 ημερών, τη στιγμή που η αρχική προθεσμία ήταν 90 ημέρες. Ωστόσο, δεν απέκλεισε νέες καθυστερήσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας και ασυνέπειας του Πράσινου Ταμείου.
Για το έργο ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης της Ιατροπούλου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, για τους λόγους της νέας παράτασης, αναφερόταν: “α) Η ύπαρξη των υπογείων δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στην περιοχή του έργου επιβραδύνουν αρκετά τον ρυθμό εκτέλεσης αυτού. β) Η παράλληλη εκτέλεση εργασιών τόσο από τη ΔΕΥΑΚ για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, όσο και από τη Wind για την υποβίβαση του δικτύου οπτικών ινών, έχουν προκαλέσει δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου με αποτέλεσμα τη δημιουργία καθυστερήσεων σ’ αυτό. γ) Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου προέκυψαν διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων μερικών εργασιών, καθώς και νέες εργασίες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η σύνταξη και έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και 1ου ΠΚΤΜΝΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια την απαίτηση χρόνου για τη σύνταξη κι έγκριση αυτών, που είναι προαπαίτηση για την εκτέλεση των νέων εργασιών. δ) Οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι βροχοπτώσεις που επικρατούσαν κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο (σε σύνολο 18 ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτας) στην περιοχή έχουν προκαλέσει δυσκολίες, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του εργοταξίου κατά τις βροχερές μέρες”.
Και ως συμπληρωματικός λόγος καταγραφόταν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τον κορονοϊό, που αφορά κατεπείγοντα ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και έργων και η οποία επιτρέπει τη χορήγηση παράτασης.
Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους, με ανάδοχο την εταιρεία “Ικτίνος” με έκπτωση 44,71%. Η αρχική προθεσμία του έργου ήταν 90 ημέρες έως τις 9 Ιανουαρίου και η προηγούμενη παράταση μέχρι τις 7 Απριλίου.