Σάββατο, 09 Μαϊος 2020 12:20

Εγκριση για διακοσμητικά και ανεμοφράκτες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Tη νομιμοποίηση διακοσμητικών στοιχείων έως 1,20 μέτρο ύψος και ανεμοφρακτών έως 1,80 μέτρο ύψος, σε κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την περασμένη Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη.

Την εισήγηση της δημοτικής αρχής καταψήφισαν η παράταξη της Τόνιας Κουζή και ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Γιώργος Σωφρονάς, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Τζαμουράνη και Μάκαρη και ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Φαββατάς. Αντίθετα, εκτός από τις παρατάξεις της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν οι παρατάξεις Κοσμόπουλου και Οικονομάκου και ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Κώστας Τσαπόγας, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας έλειπαν από την τηλεδιάσκεψη η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι το μεγάλο ύψος των ανεμοφρακτών γίνεται ανεκτό μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου γιατί η πλειοψηφία των πελατών που είναι καπνιστές πρέπει να βρίσκεται στους ανοιχτούς χώρους των καταστημάτων. Ωστόσο, εκφράστηκαν επιφυλάξεις και ενστάσεις, καθώς όσον αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο, οι δύο πλευρές του κοινόχρηστου χώρου των καταστημάτων πρέπει να είναι πλήρως ανοιχτές και σήμερα δεν είναι.
Η κ. Κουζή καταψήφισε γιατί, όπως σημείωσε, έχει μελετήσει ως ιδιώτης αρχιτέκτονας τέτοιες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, και με ύψος 1,80 μέτρο πρέπει να είναι μόνιμες -πράγμα που απορρίπτεται- ώστε να είναι ασφαλείς και να μην κινδυνεύει ο κόσμος.
Σύμφωνα με την απόφαση: “Επιτρέπεται η τοποθέτηση μη μόνιμου χαρακτήρα διακοσμητικών στοιχείων έως το ύψος των 120 εκατοστών και διάφανων ανεμοφρακτών έως το ύψος των 180 εκατοστών με διάταξη που να μην καθιστούν τον κοινόχρηστο χώρο περίκλειστο. Οι διάφανοι ανεμοφράκτες θα είναι μεταβλητού ύψους, έτσι ώστε στο μέγιστο ύψος να παραμένουν όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν. Οι ανεμοφράκτες θα κατασκευάζονται με χρήση κρυστάλλων ασφαλείας ή εναλλακτικά πλεξιγκλάς και θα έχουν ευδιάκριτα όρια. Για να είναι δυνατή η χρήση προϊόντων καπνού στους χώρους που οριοθετούν και προστατεύουν, θα πρέπει να παραμένουν ως ανοιχτοί χώροι, χωρίς ανεμοφράκτες, τουλάχιστον σε δύο πλευρές τους και να έχει εφαρμογή ο νόμος. Τα διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι ανεμοφράκτες που τοποθετούνται εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, αποτελούν μη μόνιμου χαρακτήρα κατασκευές που επιβάλλεται να έχουν αντοχή στην ανεμοπίεση και ασφάλεια τοποθέτησης και χρήσης τους”.
Γ.Σ.