Σάββατο, 09 Μαϊος 2020 14:03

Covid 19: Η ισχύς εν τη ενώσει

Γράφτηκε από την
Covid 19: Η ισχύς εν τη ενώσει

Του Αλέξη Ρουτζούνη
Δημοτικού Συμβούλου
Επικεφαλής «Συνεργασίας για τη Δυτική Μάνη»

Η δημοτική μας ομάδα στις 27/3/2020 υπέβαλε με έγγραφό της στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Μάνης αίτημα για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, ώστε να συμβάλει στα μεγάλα προβλήματα που θα επιφέρει η πανδημία.
Μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που ζούμε… θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε μια άκρως τουριστική περιοχή, όπως είναι η Μάνη, τις επόμενες ημέρες και την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και άλλο τα ήδη μειωμένα εισοδήματα (τιμή - διάθεση ελαιολάδου) των δημοτών μας.
Η πρόταση ήταν, σε θεσμικό επίπεδο και μέσω συνεργασίας να προκύψει ένα συντονιστικό, ανεξάρτητο όργανο, αποτελούμενο από φορείς αλλά και εθελοντές, ώστε να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση που προβληματίζει έντονα τη τοπική κοινωνία και κυρίως τους επαγγελματίες.
Η απάντηση τελικά, ήρθε μετά από ένα μήνα και… (30/4/20) από το δήμαρχο, ο οποίος με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής αρχής, διαφωνούν, ψηφίζοντας αρνητικά. Η μόνη παράταξη που τάχθηκε θετικά, όπως ενημερώθηκα, ήταν του κ. Μπασάκου. Ο δήμαρχος, ο κ. Μαραμπέας και ο κ. Ανδροβιτσανέας είπαν όχι σε μια κοινή γραμμή, παρά το ότι υπήρξε αρχική συμφωνία με ορισμένους.
Αραγε, είναι γνώστες της παραπάνω απόφασης όλοι οι δημοτικοί τους σύμβουλοι, αφού οι τελευταίες συνεδριάσεις γίνονται τηλεφωνικά, και μόνο με τους επικεφαλής των παρατάξεων;
Κάτω από τις παρούσες συνθήκες, που τα δύσκολα είναι μπροστά μας και που σύντομα θα φανεί η αναγκαιότητα μιας ενιαίας προσπάθειας ώστε να μετριαστούν, όσο γίνεται, οι απώλειες από τις συνέπειες του Covid 19, πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό δεν χωρούν μικροπολιτικές και σκοπιμότητες.
Είναι λυπηρό, αυτονόητες προτάσεις να απορρίπτονται σε ένα συμβούλιο που η πλειοψηφία διαθέτει μόλις 4 έδρες και που η συνεργασία είναι μονόδρομος για τη λειτουργία του, λόγω απλής αναλογικής. Αντιφατικές λογικές, που θέλουν την αντιπολίτευση άτολμη, άφωνη… μόνο να συναινεί και να στηρίζει, αδιαφορώντας για τις όποιες σκέψεις και αγωνίες της.
Δηλώνουμε πως η στρατηγική των υπολογισμών και του στρουθοκαμηλισμού που ακολουθείται από ορισμένους είναι ξεπερασμένη, γίνεται αντιληπτή και οδηγεί σε αδιέξοδα. Δεν είναι τώρα ώρα για αντιπαραθέσεις και κριτική, αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθουμε και με ονόματα.
Καλούμε σήμερα τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί πως είναι υποχρεωμένη να κινηθεί γρήγορα και συλλογικά, ακούγοντας τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού ώστε, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Πέρα από τον τόπο, στο τέλος, ωφελημένη θα είναι και η ίδια.
Εμείς, σαν παράταξη της μειοψηφίας, θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας, λειτουργώντας υποστηρικτικά όπου απαιτείται, και πιστεύοντας πως αυτή την ώρα οι αρεστοί και οι φίλοι δεν αρκούν.
Πιστεύουμε πως ο δήμος θα λειτουργήσει μόνο με την συμμετοχή των πολιτών σε όργανα και επιτροπές, ελεύθερα, δείχνοντας εξωστρέφεια και δίνοντας λόγο και χώρο, σε όσους θέλουν να προσφέρουν σε αυτή την κρίση….


NEWSLETTER